Norges første forskningssenter for klinisk behandling til Bergen
– Vi har store forventninger til at det første senteret i den nye ordningen vil løfte norsk klinisk nevrologisk forskning til et nytt nivå, sier administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Forskningssentre for klinisk behandling (FKB) er en ny ordning som bygger på anbefalinger fra HelseOmsorg21-strategien.
Målet med sentrene er å bidra til bedre klinisk behandling av høy kvalitet, gi alvorlig syke pasienter bedre tilgang på den nyeste og beste behandlingen og en sterkere internasjonalisering i forskningen, ifølge pressemeldingen fra Forskningsrådet.
Nevrologi
Forskningsrådet har besluttet å tildele Haukeland universitetssjukehus og Universitetet i Bergen (UiB) Norges det første forskningssenteret for klinisk behandling. Senteret skal forske på behandling av alvorlige sykdommer på sentralnervesystemet, som MS, ALS, Parkinsons sykdom og demens.
Forskningssenteret i Bergen, Neuro-SysMed, vil få 20 millioner i året inntil åtte år for å forske på nevrologiske sykdommer. Haukeland og UiB samarbeider om senteret, som skal ledes av professor og overlege Kjell-Morten Myhr ved Helse Bergen HF.
– Vi har store forventninger til at det første senteret i den nye ordningen vil løfte norsk klinisk nevrologisk forskning til et nytt nivå. Forskningsrådet håper å kunne lyse ut nye sentre for klinisk behandling de kommende årene, uttaler administrerende direktør John-Arne Røttingen i Forskningsrådet.
Pasientinvolvering
Senteret vil drive med utprøving av ny behandling, og målsettingen er ifølge Forskningsrådet at ny behandling skal bli tilgjengelig for pasienter i hele Norge. Tilgang til deltakelse i studiene skal også være lik landet over. Det vil bli stor vekt på brukermedvirkning både i planleggingen av studiene og i gjennomføringen.
– Mens sentrene for fremragende forskning har en lang tidshorisont når det gjelder nytte, er dette senteret innrettet for å gi resultater raskere og bety noe mer umiddelbart for pasienter. Her vil pasientene være med på å definere hva som er viktig for dem i studiene. Det er ikke gitt at pasientenes fokus er lik legenes, og derfor er det viktig å inkludere dem i hvordan forskningen utformes, sier Røttingen.