– Uhørt fra Beslutningsforum
– Vi er bekymret over at norske MS-pasienter må ta til takke med legemidler som er utviklet for andre lidelser enn MS, bare fordi det er billigere, sier Roche-direktøren etter at Ocrevus fikk nei.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
– Dette er en trist dag for norske MS-pasienter. Ocrevus er den første medisinen som i betydelig grad bremser utviklingen av sykdommen både innen attakkvis og primær progressiv MS, sier Rajji Mehdwan, administrerende direktør i Roche Norge, produsenten av Ocrevus.
Roche-direktøren kritiserer Beslutningsforum etter at de mandag sa nei til å innføre okrelizumab til behandling av multippel sklerose (MS).
– Det vi ser fra Beslutningsforum er uhørt, tar ikke hensyn til pasientsikkerheten, tøyer det regulatoriske regimet og gir ingen insentiver til innovasjon.
Les også: MS-leger overrasket over medisin-nei
Kritisk til utregninger
Hun peker på at sykehusdirektørene sier nei til et legemiddel som er godkjent i 68 land.
– Det vi ser fra Beslutningsforum er uhørt, tar ikke hensyn til pasientsikkerheten, tøyer det regulatoriske regimet og gir ingen insentiver til innovasjon. Rajji Mehdwan, Roche
– Vi er bekymret over at norske MS-pasienter i stedet skal måtte ta til takke med legemidler som er utviklet for andre lidelser enn MS, bare fordi det er billigere.
Hun sier lederen i Beslutningsforum kommer med flere uttalelser som selskapet ikke kjenner seg igjen i, blant annet at Ocrevus vil medføre økte kostnader på om lag 200 millioner kroner.
– Dette er upresist og sterkt misvisende og det fremgår ikke hvordan dette er beregnet. For attakkvis MS (RMS) har Statens legemiddelverk konkludert med at innføring av Ocrevus ikke vil ha budsjettkonsekvenser av betydning. For primær progressiv MS (PPMS) snakker vi om en reell budsjettvirkning for helseforetakene på mellom 50 og 100 millioner, med tilbudt rabatt og uten moms, sier Mehdwan.
– Ocrevus mer effektivt
Hun er også kritisk til Slørdahls uttalelser om at «dersom Roche hadde søkt markedsføringstillatelse for rituksimab, så ville de nok ha fått det».
– Dette stemmer ikke. Den eneste randomiserte kontrollerte studien for rituksimab ved PPMS er en mindre studie fra 2009 med 439 pasienter. Denne studien viste ikke effekt. Eksisterende dokumentasjon for rituksimab i MS er ikke tilstrekkelig for regulatorisk godkjenning, verken for RMS eller PPMS. Vi stiller oss derfor spørrende til at Beslutningsforum uttaler seg på vegne av European Medicines Agency, som gir markedsføringstillatelse.
I vedtaket fra Beslutningsforum henvises det også til at «I en vurdering fra Nasjonal kompetansetjeneste for MS oppsummeres det for multippel sklerose (PPMS), er sannsynlig at rituksimab og okrelizumab har likeverdig behandlingseffekt».
– Vi er ikke gjort kjent med rapporten som Beslutningsforum viser til. Imidlertid er vi kjent med at et uavhengig forskningsinstitutt i USA, Institute of Clinical and Economic Review, i 2017 gjennomførte en fullstendig metodevurdering for MS, med grundig vurdering av alle godkjente legemidler samt rituksimab. Denne metodevurderingen viste at Ocrevus var mer effektivt enn rituksimab, sier Roche-direktøren.
Ønsker dialog
Hun sier selskapet ønsker dialog med Beslutningsforum.
– Leder for Beslutningsforum uttrykker vilje til å gjøre nye vurderinger i saken. Det er vi svært glade for. Vi ønsker dialog med Beslutningsforum, slik at vi i fellesskap kan finne gode løsninger for pasientene. Det er bred faglig enighet om at MS-behandling bør starte så raskt som mulig for å hindre irreversible skader. Norske pasienter har ingen tid å miste.