Tverrfaglighet til pasientens beste

Et større fokus på tverrfaglighet under utdanningen kan bidra til et bedre tverrfaglig samarbeid til pasientens beste.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Tran Nguyen, nyutdannet provisorfarmasøyt

UNGE STEMMER-KOMMENTAREN: Tran Nguyen, leder av Norwegian Pharmaceutical Students’ Association og nyutdannet provisorfarmasøyt ved UiO

SOM FARMASØYT i apotek er jeg i kontakt med flere personellgrupper i helsesektoren daglig. Vi har ulike arbeidsområder med et felles fokus, nemlig pasienten.

Et godt tverrfaglig samarbeid kan bidra til en forbedret pasientbehandling, men som nyutdannet farmasøyt føler jeg at utdanningen ikke har lagt til rette for et slikt samarbeid.

LEGEMIDDELEKSPERTER. Farmasøyter har vanligvis lite kontakt med annet helsepersonell sammenlignet med lege- og sykepleierforholdet. Dette gjør det desto viktigere med et samarbeid allerede under utdanningen for å lære og bli kjent med hverandres arbeidsområder. Som farmasøyt erfarer jeg at det finnes helsepersonell som ikke vet nøyaktig hva profesjonen min går ut på. Etter endt fem-årsstudium kaller vi oss gjerne for legemiddeleksperter, for det er jo nettopp det vi er. Vi har blant annet lært om hvordan legemidler er laget helt ned på molekylnivå, til hvordan de virker i og på kroppen og interagerer med hverandre.

På den andre siden vet jeg at jeg ikke har tilstrekkelig kjennskap om hva andre helsepersonellgrupper arbeider med. Slik kunnskap skulle jeg ønske at jeg hadde.

INNSIKT. Under studietiden fikk jeg mulighet til å delta i forskningsprosjektet Sammen i praksis (SamPraks) – et samarbeid mellom fire fakulteter ved Universitetet i Oslo (UiO. Vi var fem studenter fra ulike helsefaglige utdanninger – farmasi, klinisk ernæring, medisin, odontologi og sykepleie – som fikk utrede en pasient på sykehjem.

Samtidig som vi fikk en innsikt i hverandres profesjoner, så vi også at et slikt samarbeid er til en fordel for pasienten. I tillegg tenker jeg at et tverrfaglig samarbeid vil bidra til økt respekt for hverandres profesjoner – og senke terskelen for å stille spørsmål og lære av hverandre. Utbyttet jeg fikk fra dette prosjektet, håper jeg flere studenter får muligheten til å erfare.

NETTVERK. Som leder i den nasjonale foreningen for farmasistudenter er jeg veldig opptatt av at studentene knytter bekjentskaper på tvers av studiesteder, men også på tvers av helseprofesjoner. Vi er kommende kolleger og bør ha kontakt med hverandre før vi kommer ut i arbeidslivet.

Et samarbeid på tvers av profesjoner bør implementeres i helseutdanningene til pasientens beste.

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 15/2018

Powered by Labrador CMS