– Det er ikke noe som tyder på at regjeringen mener alvor med at det skal bli mer attraktivt å bli fastlege og spesialisere seg innen allmennmedisin, sier Tor Magne Johnsen, leder for Trønderopprøret. Foto: Unni Skoglund

Skuffet over ny normaltariff

– Vi hadde et håp om at denne forhandlingsrunden skulle føre til dialog og etter hvert en forpliktende plan, sier fastlege Tor Magne Johnsen, leder i Trønderopprøret.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Den nye normaltariffen for fastlegene er nå fastsatt av staten, etter at det ble brudd i forhandlingene mellom staten/KS/RHF-ene og Legeforeningen 25. juni.

Fastlegene og avtalespesialistene får en inntektsregulering på 2,8 prosent og en kostnadsdekning på 2,9 prosent, dette tilsvarer en økning pr 1. juli på 3,8 prosent, ifølge Legeforeningen.

I tillegg fordeles 100 millioner kroner på per capita-tilskuddet til fastlegene.

– Ønsket opptrappingsplan
Tor Magne Johnsen, leder for Trønderopprøret, sier han hadde håp om at denne forhandlingsrunden skulle bli starten på en dialog, som kunne føre til en forpliktende opptrappingsplan for fastlegene.

– Vi har det siste året jobbet med å synliggjøre fastlegenes utgifter og oppgaver. Det vi trenger er en plan for hvordan vi kan redusere antall pasienter på listen til den enkelte fastlege, tiltak som kan redusere antall arbeidstimer, og at legevaktbelastningen legges inn i normert arbeidstid, sier Johnsen.

Ikke imponert av det økonomiske
Når det gjelder selve det økonomiske oppgjøret, synes Johnsen heller ikke at det er noe å skryte av.

– Vi mener at for å gjøre det attraktivt å bli fastlege, må yrket være likestilt med de andre spesialitetene. En fastlege med 1.100 pasienter får med den nye tariffen ca 535.000 i grunntilskudd. Det er omtrent halvparten av driftstilskuddet til en avtalespesialist, sier Johnsen.

– Denne differansen er betenkelig når vi i dag vet at utgiftene til avtalespesialistene er direkte sammenlignbare med utgiftene til drift av fastlegekontor. Det er altså ikke noe som tyder på at regjeringen mener alvor med at det skal bli mer attraktivt å bli fastlege og spesialisere seg innen allmennmedisin, sier Johnsen.

- Ingen forsøk på å kompensere
Han har forståelse for at det er nødvendig med en opptrappingsplan for å bedre økonomien til fastlegene, og at dette ikke kan skje over natten.

– Men her gjøres det ingen forsøk på å kompensere for det vi mener har vært en stemoderlig behandling av fastlegene i 10-15 år, og det legges heller ikke opp til en plan, sier Johnsen.

De 100 millionene som skal fordeles på per capita-tilskuddet til fastlegene, er langt fra nok, ifølge Johnsen.

– Det hjelper ingenting. Vi har regnet ut at det er nødvendig med 3-5 milliarder for å løfte fastlegene.

Tror flere vil slutte
Han frykter en rekrutteringskrise til yrket, og at de nye spesialistene skal forlate faget.

– Jeg tror flukten fra yrket vil eskalere utover høsten, sier han.

Legeforeningen har uttalt at fastlegene nå må nedprioritere oppgaver, og at de ikke lenger vil kunne ivareta alle oppgaver på lik linje som i dag.

– Dette er vanskelig. Vi har et nært forhold til pasientene våre, og hvis vi reduserer arbeidstiden får de ikke hjelpen de trenger. Men vi har nok ikke noe annet alternativ enn å synliggjøre at vi har flere oppgaver enn vi makter å håndtere, sier Johnsen.

KS oppfordrer kommunene til å gå i dialog med fastlegene.

Powered by Labrador CMS