VEKST: – Det mest overraskende er nok at vi ser en såpass stor vekst i løpet av bare seks-syv år, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet. Foto: Per Corneliussen Foto:

1,4 millioner flere konsultasjoner hos fastlege på seks år

Fra 2010 til 2016 økte antallet pasienter og konsultasjoner hos fastlege mer enn befolkningsveksten. – Vi må tenke grundig gjennom hvordan vi skal håndtere dette fremover, sier helsedirektøren.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I perioden 2010 til 2016 har antall pasienter og konsultasjoner hos fastlege økt med henholdsvis 9 og 11 prosent. Dette er noe mer enn befolkningsveksten i samme periode og indikerer at den gjennomsnittlige pasienten oppsøker fastlegen oftere enn før.

Ifølge Helsedirektoratet er den faktiske veksten på over 330.000 pasienter og 1,44 millioner konsultasjoner. Antallet sykebesøk har i samme periode gått noe ned. Det viser Samdata-tall og ny analyserapport fra Helsedirektoratet.

 I 2016 hadde 74 prosent av befolkningen minst én kontakt med fastlege i løpet av året, og i gjennomsnitt 2,7 konsultasjoner.

90 prosent av all aktivitet skjer i primærhelsetjenesten. Der vil aktivitetene øke, og vi ser at det allerede er en vekst som fortsatte også i 2017. Bjørn Guldvog, direktør i Helsedirektoratet

Det er ingen betydelige forskjeller mellom regioner eller mellom små og mellomstore kommuner.

En annen analyserapport, basert på tall fra 2014, beskriver blant annet variasjoner ut fra listelengde.

Vedvarende økning
– Det mest overraskende er nok at vi ser en såpass stor vekst i løpet av bare seks-syv år. Dette er noe vi har sett komme over tid, men det er en kraftfull økning i innsatsen fra helsetjenestene – at flere får behandling. Det er samme utvikling vi også har sett i spesialisthelsetjenesten. 90 prosent av all aktivitet skjer i primærhelsetjenesten. Der vil aktivitetene øke, og vi ser at det allerede er en vekst som fortsatte også i 2017, sier direktør Bjørn Guldvog i Helsedirektoratet til Dagens Medisin.

Han legger til:

– Vi må tenke grundig igjennom hvordan vi skal håndtere dette fremover. Det er jo en konsekvens av mange suksesser – at vi kan behandle stadig flere, men at samtidig flere blir kronisk syke.

Høyest vekst hos de eldste
Guldvog påpeker at den største veksten i antallet konsultasjoner har skjedd blant dem over 90 år.

– Det betyr at vi har fått flere 90-åringer, de er friskere enn nittiåringer tidligere var, de lever lengre, og de har mer behov for allmennleger enn før.

– Hva er den viktigste forklaringen på økning i antallet konsultasjoner, er det flere eldre?

– Ja, men i tillegg flere behandlingsmuligheter for noen yngre aldersgrupper, hvor vi også ser en vekst. Både nye pasientgrupper og nye behandlingstilbud gjør at vi får større behov for henvisning og oppfølging fra fastlegene, men også for tilbud som går utenom spesialisthelsetjenesten. For eksempel vet vi fra andre undersøkelser at allmennleger gir et bredere tilbud enn før til unge med psykiske lidelser. For ti år siden var ikke allmennlegene så viktige for denne pasientgruppen, mens allmennlegene i dag utgjør en ganske stor del av tilbudet til unge med psykiske lidelser, sier helsedirektøren.

«Enda større trøkk»
Han er klar på at tallene underbygger at det har blitt mer å gjøre for fastlegene. Guldvog jobbet selv som fastlege en gang i uken frem til 2004.

– Da opplevde vi også et stort trøkk, men alle objektive parametere sier at det er enda større trøkk nå, fastslår Bjørn Guldvog.

Powered by Labrador CMS