Problematisk med et system som premierer venting

Problemet er ikke at gutter ikke vil inn på medisinstudiet, men at Norge har et inntakssystem som premierer venting med alderspoeng. Kvotering er en løsning, men løser ikke problemene.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Amalie Kollstrand, medisinstudent ved Syddansk Universitet

KVOTERING HAR blitt diskutert innen en rekke forskjellige miljøer over lang tid nå. I et innlegg i Dagens Medisin (3/2018) skrev Inger Heimdal og Håvard Ulsaker at Norsk medisinstudentforening (Nmf) ønsker å kvotere gutter inn på medisinstudiet, og leder Christer Mjåset i Yngre leders forening (Ylf) støtter dette.

Legeforeningen skal nå ta dette opp til behandling i under sitt landsstyremøte 29.–31 mai – og konkludere med hva som skal være foreningens standpunkt.

I denne forbindelse ønsker jeg, som ung jente og medisinstudent i Danmark, å komme med noen tanker rundt teamet.

KJØNNSPOENG. Det har blitt benyttet kjønnspoeng ved en rekke studier, som blant annet ved industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk) ved NTNU, som er blant landets vanskeligste studier å komme inn på. Da kjønnspoengene for jenter der ble fjernet, gikk snittet for å komme inn på studiet, ned. Snittet er fortsatt høyt, men ikke like høyt som det var med denne kvoteringen.

Medisinstudiet er et populært studium som mange søker seg inn på både i inn- og utland. Det kreves allerede et svært høyt snitt for å komme inn, med en eventuell kvotering sier all erfaring at dette snittet vil øke ytterligere.

Les også: Kvotering er feil virkemiddel

REAKSJONÆRT. Samfunnet vi lever i, blir mindre og mindre avhengig av kjønn: Du kan være kvinnelig snekker og mannlig sykepleier uten at noen reagerer på dette. Dette er en god utvikling, som gjør at det er personligheten til menneskene man ser, fremfor kjønnet.

At det da diskuteres forslag i Legeforeningen som favoriserer et kjønn fremfor et annet, kan virke ganske reaksjonært.

PREMIERER VENTING. Fra 1. juli 2016 kom det nye vilkår for å bytte juridisk kjønn, så om man setter problemstillingen her på spissen, kan dermed en jente skifte juridisk kjønn og komme foran i køen for å studere medisin.

Problemet er ikke at gutter ikke vil inn på medisinstudiet, problemet er inntakssystemet vi har i Norge. Et system som premierer venting med alderspoeng. Et system som ikke har noen form for opptaksprøver og som sier at det er like viktig å være flink i religion som kjemi. Kvotering er en løsning, men det løser ikke problemene.

Ingen oppgitte interessekonflikter

Kronikk og debatt, Dagens Medisin 10/2018

Powered by Labrador CMS