VIL HA FORTGANG: - Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet, med hjelp fra fagfolk, må jobbe raskt slik at vi får saken opp fort igjen til beslutning, sier Olaug Bollestad til Dagens Medisin. Foto:

– Må jobbe raskt

KrFs helsepolitiker Olaug Bollestad påpeker at urealiserte donorer er et etisk dilemma, og ber myndighetene jobbe raskt.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Bestillerforum har stanset OUS-prosjektet der pasienter med uhelbredelige hodeskader, men som ikke blir helt hjernedøde, fikk donere organer etter at de ble koblet fra respirator. Folkehelseinstituttet skal gjennomføre en fullstendig metodevurdering før metoden eventuelt kan tas i bruk igjen. FHI varsler at utredningen vil ta cirka ett år.

Olaug Bollestad, leder for Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, mener det er viktig at metodevurderingen gjennomføres raskt, slik at arbeidet for økt donasjonsrate kan fortsette.

Les også: Pasientorganisasjon kritisk til «teoretisk profesjonsdiskusjon»

I et skriftlig spørsmål til helseminister Bent Høie tidligere i år etterlyste Bollestad en plan for fremdriften for å sikre økt tilgang på organer til transplantasjon etter at DCD-prosjektet var stoppet.

 – Det er en utfordring i Norge å få nok donorer, og det betyr at man må ha et stort fokus på dette. Jeg mener at Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet med hjelp fra fagfolk, må jobbe raskt slik at vi får saken opp fort igjen til beslutning, sier Bollestad til Dagens Medisin.

Hun sier det er viktig at alle sider ved prosjektet blir belyst.

– Når det er sagt er det også en etisk utfordring at fem potensielle donorer bare i år ikke er brukt, noe som kanskje betyr mange «tapte» organer hva hver, som igjen betyr at like mange mennesker ikke får den hjelpen de kunne fått, sier Bollestad.

– Jeg mener at her bør statsråden sette alle krefter inn for å komme til en avgjørelse og fremgang i saken, sier hun.

Powered by Labrador CMS