Høie om kritikken: «Teoretisk»
Helseminister Bent Høie mener det blir feil å fremstille effekten av ABE-reformen som kutt i sykehusdriften.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Administrerende direktør i Helse Vest, Herlof Nilssen, er kritisk til at sykehusene rammes av regjeringens avbyråkratiserings- og effektiviseringsreform (ABE) i offentlig sektor.
– Vi skulle egentlig skjermes, og noe får vi tilbakeført. Likevel ser vi at innstrammingene belaster sykehusbudsjettene på Vestlandet med 251 millioner kroner i 2018. For hele landet er tallet cirka 1,3 milliarder kroner. Dette er ganske mye penger. Det er en del vi kan effektivisere, men en god del treffer likevel rett på pasientbehandlingen, sier Nilssen til Dagens Medisin.
Avviser kritikken som teoretisk
Helseminister Bent Høie mener dette er «umulig».
– At Helse Vest kunne hatt en vekst på 251 millioner kroner blir et veldig teoretisk tall fordi forutsetningen ville vært at regjeringen hadde hatt det samme økonomiske handlingsrommet uten ABE-reformen, og det hadde vi ikke. De pengene som regjeringen samler inn gjennom ABE-reformen brukes til å finansiere regjeringens satsingsområder, og ett av satsingsområdene er nettopp sykehus. Selv etter ABE-reformen har sykehusene en vekst i økonomien, og det at man ikke får et teoretisk tall kan umulig gå utover pasientbehandlingen, sier Høie.
Helsetjenesten kommer til å være i omstilling, og det er jeg tydelig på, hvis ikke hadde jeg lurt folk. Bent Høue, helseminister
Han peker på at sykehusene er mindre rammet av ABE-reformen er andre offentlige virksomheter, ved at om lag to tredjedeler av kuttene tilbakeføres. I flere budsjettår har samarbeidspartiene til regjeringen bidratt til å stramme inn mer enn regjeringen foreslo.
Vil ikke endre omstillingstempo
– Lytter du til advarslene fra Helse Vest-direktøren om at omstillingen går for raskt?
– Jeg er enig i at det er en betydelig omstilling i sykehusene våre, men jeg oppfatter at Nilssen er veldig tydelig på at han kan utføre oppgavene innenfor de rammene de har fått. Det er fortsatt potensiale til bedre kapasitetsutnyttelse og andre tiltak som har god økonomisk effekt, blant annet å bedre følge opp anbud på legemidler.
Høie vil ikke endre omstillingstempoet i norske sykehus til tross for tilbakemeldinger fra direktører, ansatte og tillitsvalgte om en hektisk hverdag.
– Skal vi videreutvikle en bærekraftig helsetjeneste er vi nødt til å fortsette å løse oppgaver på nye måter. Norge som samfunn må bli vant til at utfordringene ikke kan løses av mer penger alene. Helsetjenesten kommer til å være i omstilling, og det er jeg tydelig på, hvis ikke hadde jeg lurt folk.