Eldreministeren med «kokebok» for eldreomsorg
– Mitt hjertebarn er en egen kokebok for eldreomsorg med en omfattende meny som det kan velges fritt fra, sier statsråd Åse Michaelsen (Frp). I dag lanserer regjeringen reformen «Leve hele livet».
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Hovedgrepet i reformen er at vellykkede tiltak fra Kommune-Norge må deles og brukes av andre. Og tar kommunene grep, kan det komme penger, sier eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen.
Diagnosen til eldreomsorgen har eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) klar: For store forskjeller i kvaliteten på tilbudet. Fragmenterte og lite samordnede tiltak, internt i den enkelte kommune og mellom spesialisthelsetjenesten og de kommunale helse- og omsorgstjenestene. For mange passive og ensomme eldre. Utfordringer knyttet til mat og ernæring. For lite bruk av eldre som en betydelig ressurs i lokalsamfunnet.
Dette er bare noe av det den ferske ministeren konkluderer med etter at hun har reist land og strand rundt for å lytte til kommunepolitikere, kommuneansatte på ulike nivåer, og sist men ikke minst eldre og deres pårørende. Alle samtalene, møtene med enkeltmennesker – og fortellingene om de gode tiltakene og løsningene – gjør at hun har klart for seg hva som er nødvendig medisin.
Oppskrift og samhandling
– Det gjøres fantastisk mye bra i eldreomsorgen rundt i landet. Men kunnskapen og erfaringene fra vellykkede tiltak og prosjekter deles i liten grad med andre. Det må vi ta et overordnet ansvar for å gjøre noe med. Vi må samle og koordinere kunnskap og erfaring fra gode prosjekter, og gjøre dette lett tilgjengelig for alle som har en rolle i eldreomsorgen, sier Michaelsen til Dagens Medisin.
– Hvordan vil du få til det?
– Vi skal etablere nettverk for samhandling og deling, og gi støtte til kommunene. Vi gir 25 konkrete løsningsforslag. Og så er mitt hjertebarn en egen kokebok med en omfattende meny av forretter, hovedretter og desserter som det kan velges fritt fra, sier eldreministeren.
Og hun snakker ikke om mat, men om en kokebok med oppskrifter for god eldreomsorg.
– Alle kommunepolitikere i Norge vil i løpet av høsten få tilsendt en kokebok fra meg. Der har vi samlet en rekke gode oppskrifter på tiltak og prosjekter som har bidratt til en aktiv, meningsfylt og verdig hverdag for eldre. Vi vil gi kommunene verktøykassen de trenger, forteller Michaelsen.
Dagens Medisin møtte henne på landsmøtet til Frp på Gardermoen i helgen, bare få dager før stortingsmeldingen «Leve hele livet» legges frem samme sted.
Fem hovedområder
«Leve hele livet»-meldingen har fem hovedområder:
* Aldersvennlig samfunn
* mat og måltider
* felleskap og aktivitet
* sammenheng i tjenestene
* helsehjelp.
– Vi må planlegge og tilrettelegge for gode og aktive liv. Da må vi tenke tverrsektorielt. Det handler om mulighet til å stå lenger i jobb. En tilpasset hverdag – og at vi må bruke eldre som den ressursen de er på alle samfunnsområder, sier Michaelsen.
Om mat og måltider sier hun dette:
– Vi må skape arenaer for gode og næringsrike måltider hvor hjemmeboende eldre også kan spise sammen. Det er for eksempel gode eksempler fra kommuner som henter eldre hjemme og kjører dem til restaurant hvor måltidet deles med andre.
Michaelsen vil bygge broer mellom eldre og yngre for å skape mer aktive og meningsfylte liv.
– Det må skapes fellesarenaer til gjensidig glede og nytte på tvers av generasjoner, påpeker Michaelsen.
Hun vil lage mer sømløse overganger mellom ulike nivåer i helsetjenesten.
– Sykehusene må samordne tilbudet til eldre så eldre kan få gjort flere ting når de først er der. I Eidsberg kommune har bruk av oppfølgingsteam bedret overgang fra sykehus til kommune betraktelig, sier Michaelsen.
Hun legger til at økt og riktig bruk av kompetanse står sentralt.
Viktig for regjeringen
Når Helsekonferansen 2018 åpnes på Gardermoen i dag, er det ikke bare eldre- og folkehelseministeren som er på plass for å presentere den nye stortingsmeldingen. De tre partilederne i regjeringen, statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og kulturminister Trine Skei Grande (V) stiller alle for å understreke hvor viktig eldrereformen er.
– Denne regjeringen mener alvor. Målet er at alle eldre skal føle seg trygge, verdsatte og sett, sier Michaelsen.
– Kommer det penger med reformen?
– Det kommer «gulrøtter» til de kommunene som viser vilje til å satse, men ingen kan forvente en hel åker, sier Michaelsen. Og hun legger til:
– Det finnes allerede en rekke tilskuddsordninger som skal forvaltes av fylkesmennene. Ordningene kan brukes mer målrettet og prioritert. Men det kan også komme friske midler, sier Michaelsen.