– Jeg tror fastlegeordningen vil bryte sammen om tre år
Tidligere leder av Allmennlegeforeningen frykter fastlege-kollaps hvis «det ikke skjer noe substansielt».
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
TØNSBERG (Dagens Medisin): Debatten om fastlegeordningen vakte stort engasjement og høy temperatur på Allmennmedisinsk våruke i Tønsberg tirsdag.
Mangeårig fastlege og tidligere leder av Allmennlegeforeningen, Trond Egil Hansen, frykter det ikke tar lang tid før fastlegeordningen kollapser, slik dagens situasjon er.
– Jeg tror fastlegeordningen vil bryte sammen om tre år hvis det ikke skjer noe substansielt. Fastlegeordningen må tilføres mye mer penger enn det som har vært tilfelle de siste årene, sa Hansen, som nå er medisinsk fagsjef i Bergen kommune.
Kanskje må vi, på linje med sykehuslegene, på krigsstien. Ole Henrik Krat Bjørkholt, fastlege og hovedtillitsvalgt i Drammen kommune
Tor Magne Johnsen, leder av Trønderopprøret, sa at de har prøvd å analysere når kollapsen vil komme.
– Men vi har ikke noe svar. Vi tror mange fastleger sitter på gjerdet og venter på at det skal skje noe, og vi tror det vil briste allerede fra høsten av.
Tone Dorthe Sletten er fastlege i Trondheim og med i Trønderopprøret.
– Får vi ikke til å gjøre noe bra for fastlegeordningen nå, får vi det aldri til – da har toget gått. Gå ut alle sammen, og snakk om denne saken – det er utrolig viktig! En lite forverring i fastlegeordningen vil oversvømme spesialisthelsetjenesten med flere innleggelser og flere polikliniske konsultasjoner, og det vil koste enormt mye, sa Sletten til stor applaus fra salen.
Syvmilssteg
– Vi har behov for store og raske endringer som koster veldig mye penger. Og kanskje må vi, på linje med sykehuslegene, på krigsstien, sa Ole Henrik Krat Bjørkholt, som er fastlege i Drammen.
Til Dagens Medisin sier Bjørkholt at han ikke har svaret på hva slags «aksjoner» fastlegene bør sette i gang.
– Jeg har frustrasjonen, men ikke løsningen. Vi fastleger har ikke de samme midlene som sykehuslegene. Det at vi ikke har streikerett, svekker oss i forhandlingene. Motparten tar oss ikke seriøst, vi kan klage, men vi skuffer unna.
Bjørkholt er opptatt av tredjeparten: pasienten.
– Vi må alltid tenke på tredjeparten – det er utfordringen i helsevesenet. Og aller verst er det kanskje hvis fastlegene aksjonerer, det rammer pasientene våre hardt, og det vil vi jo ikke. Dette er ikke lett, sier Bjørkholt og legger til:
– Gjennom de legene jeg representerer som hovedtillitsvalgt i Drammen kommune, har jeg en opplevelse av at dette ikke går lenger. Det er en stor utålmodighet blant fastlegene, og vi får ikke forståelse. Det blir klapp på skulderen og kanskje «vi ser at det bør gjøres noe», men det skjer ingenting. Vi må få til noen syvmilssteg. Det handler i bunn og grunn om å få flere leger og flere penger inn i fastlegeordningen.
Milliarder
Trond Egil Hansen tror ikke det koster så veldig mye å redde fastlegeordningen. Han viste til at før Høie ble helseminister i 2013, lovet Høyre 12 milliarder kroner ekstra til sykehusene i løpet av kommende stortingsperiode.
– Før siste valg var det et kappløp mellom politikere som ville gi 10 eller 15 milliarder ekstra til sykehusene. Hvis fastlegeordningen tilføres to til tre milliarder ekstra sammenlignet med i dag, tror jeg vi kan få til en god ordning, sa Hansen, som er tidligere leder av Allmennlegeforeningen.
Han fikk støtte fra fastlege Tor Magne Johnsen, leder for Trønderopprøret:
– Jeg tror vi kommer veldig langt med tre milliarder, sa Johnsen, som mener det koster staten adskillige milliarder å ha en ustabil fastlegeordning, ha vikarstafett og legge inn pasienter unødig.
I sirupsfart
Nestleder i Allmennlegeforeningen og fastlege i Røyken kommune, Nils Kristian Klev, er blant de mange som mener det går for sakte med nødvendige tiltak.
– Vår tidligere leder snakket om at «sirupen renner i riktig retning» Men den som har tappet sirup en vinterdag, vet hvor viktig temperatur er. Jeg tror at med det engasjementet vi har nå, så vil det bli fart i sakene, men det er fortsatt sirup, sa Klev.
Kommuneoverlege i Harstad kommune, Frode Risdal, var særdeles klar i sin tale:
– Dere må få en legeforening med fart i ræva!
Leder av Allmennlegeforeningen (AF), Tom Ole Øren, ga et like klart svar:
– Legeforeningen har fart i ræva! Vi er i nær krise, og vi tar dette veldig alvorlig. Det er nå kampen begynner, kjære kolleger. Jeg tror ikke den er over til høsten, og vi kommer til å jobbe knallhardt sammen med dere, sa AF-lederen.