Direktorat ber folk gå til lege og psykolog for å få attest mot strømmålere
Leger og psykologer bes om å dokumentere helseplager av strømmålere, selv om dette mangler medisinsk grunnlag.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Til tross for at Helsedirektoratet sier at det ikke finnes medisinsk grunnlag for å skrive ut legeattest til folk som mener de får helseplager av de nye strømmålerne, krever et annet direktorat – NVE – en slik attest.
Ikke farlig stråling
Det er bare ved å fremvise legeattest at NVE, Norges vassdrags- og energidirektorat, kan gi folk fritak fra å få installert en slik måler.
De nye strømmålerne, såkalte smarte strømmålere (AMS), avgir ikke farlig stråling, har Statens strålevern konkludert med.
Helsedirektoratet har understreket at det ikke finnes vitenskapelig grunnlag for å påstå at stråling fra AMS-målerne kan gi helseskade.
Helsedirektoratet opplyser videre at de har gjennomgått dokumentasjonen grundig både i Norge og Skandinavia, WHO og EU, og sier det ikke er noe som tilsier at man i disse strømmålerne er i nærheten av stråleverdier som fører til skader.
NVE sier til Dagens Medisin at de er kjent med at Helsedirektoratet og Statens strålevern ikke finner faglig grunnlag for å utstede legeattest, og viser til at NVE linker til dette på nettsidene sine.
– Om en nettkunde likevel presenterer en attest om helseulempe fra lege eller psykolog til sitt nettselskap, vil disse attestene fortsatt gi fritak fra kravet om installasjon av smarte målere. Dette har vært praksis siden utrullingen av målerne startet.
– Vi forholder oss til den individuelle vurderingen legen eller psykologen har gjort for akkurat denne pasienten, og ønsker ikke å overstyre denne. Hvilke kriterier legen har lagt til grunn i sin vurdering, kan ikke NVE ta stilling til, siden vi ikke er fagmyndighet på helse, sier seksjonssjef Guro Grøtterud i NVE.
– Avregningsforskriften pålegger nettselskapene å installere AMS i alle målepunkter, men gir mulighet for unntak om «installasjonen er til vesentlig og dokumenterbar ulempe for sluttbruker». Dette er spesielt ment for helseulempe som enkelte kunder mener å oppleve, og vi har sagt dette skal dokumenters med attest fra lege eller psykolog, heter det videre fra Grøtterud.
Det framstår ikke som en jobb for helsevesenet å begrunne hvorfor folk ikke skal ha strømmålere i huset Tor Levin Hofgaard, Psykologforeningen
Både leger og psykologer reagerer på at det er helsevesenet som får jobben med å begrunne hvorfor folk ikke skal ha strømmåler i huset.
Kommuneoverlege i Molde, Cato Innerdal, forteller at han i lang tid har forsøkt å få svar fra NVE i denne saken.
Han peker på at svaret fra NVE innebærer at man pålegger pasienten å framlegge en attest for noe Helsedirektoratet har sagt at det ikke er faglig grunnlag for å utstede.
– Det faller etter min oppfatning på sin egen urimelighet. Nettselskapene bør fremfor å skyve fra seg dette ansvaret gå i dialog med sine kunder for å løse dette på en god måte for alle parter. At enkelte opplever en helseulempe med slike målere skal man ikke betvile. Samtidig er det utvilsomt slik at det her er kunden som sitter med opplysningene om hvordan dette oppleves for den det gjelder. Det naturlige vil da være at dette også løses mellom kunde og nettselskap, sier Innerdal.
Han får full støtte av Petter Brelin, leder for Norsk forening for allmennmedisin:
– Dette er en sak som Kafka har beskrevet godt, her er det uenighet mellom etater som skal løses i møte mellom lege og pasient, heter det fra Brelin.
Tor Levin Hofgaard, president i Norsk psykologforening, har følgende kommentar til saken:
– Det fremstår ikke som en jobb for helsevesenet å begrunne hvorfor folk ikke skal ha strømmålere i huset, sier Hofgaard.
– I den grad noen oppsøker psykolog fordi de har angst eller uro for strømmålere, vil psykologens rolle være å hjelpe personen med å bli kvitt angsten, ikke bidra til å opprettholde den ved å skrive erklæringer som det NVE her legger opp til, sier han.