– Dette kan bidra til en bedre rekruttering til allmennmedisin
Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV fikk gjennomslag i Stortinget for flere av fastlege-forslagene sine, som at medisinstudenter skal få mer praksis i kommunehelsetjenesten.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Nylig stemte Stortinget over flere forslag knyttet til fastlegeordningen.
Les saken: Her er tiltakene som skal styrke fastlegeordningen
Alle partiene stemte for at medisinstudenter får mer praksis i kommunehelsetjenesten, og at det snarest mulig innføres en særskilt finansiering av en slik praksis i regi av universitetene.
– Dette er veldig klokt. Dette betyr en tidligere introduksjon til allmennmedisin som kan bidra til en bedre rekruttering. Og det er positivt at finansieringens styrkes, sier leder av Allmennlegeforeningen (AF), Tom Ole Øren, til Dagens Medisin.
Redusert listelengde
Et enstemmig storting vedtok også å be regjeringen om straks å starte arbeidet med å gjennomgå finansieringsordningene og redusere gjennomsnittlig listelengde i fastlegeordningen.
Stortinget gikk også enstemmig inn for en gradvis opptrapping av utdanningsstillinger i allmennmedisin.
Det er Øren glad for.
– Vi er positive til å se på en utvidelse av utdanningsstillinger i allmennmedisin og glade for at finansieringsordningen skal gjennomgås og at listelengden skal reduseres, sier Øren.
Fastlegenes arbeidsbyrde
Blant forslagene som ikke fikk flertall, var tiltak for å gjøre fastlegearbeidet mindre byråkratisk og redusere dokumentasjonsarbeidet og arbeidsbyrden til fastlegene, fikk gjennomslag. Her stemte foruten alle de borgerlige partiene, også Ap imot.
– Evalueringen av fastlegeordningen blir viktig, og da håper jeg det vil komme frem at fastlegene først og fremst skal jobbe med sine kjerneoppgaver, det vil si medisinsk utredning, diagnostisering og behandling, kommenterer AF-lederen.
Ikke enige om fastlønn
Forslag om tiltak som kan bidra til at flere fastleger kan tilbys fastlønn og utvidet bruk av fastlønn i legevakt fikk heller ikke fullt gjennomslag i Stortinget. Her stemte Høyre, FrP, Krf og Venstre imot.
– I dag er det bare fire prosent av fastlegene som har fastlønn, og vi mener fortsatt at næringsdrift skal være hovedmodellen for fastleger. Men jeg tror vi må være mer fleksible med fastlønn, særlig for yngre leger og leger i oppstartfasen. De yngre er tydelig på at de ønsker mer fastlønn.
– Diskusjonen om bedre rekruttering har i stor grad handlet om at løsningen kun er fastlønn. Vi mener det er flere modeller som kan være løsningen. Det må legges til rette for en bedre grunnfinansiering, slik at det økonomisk blir mulig for yngre å starte opp næringsdrift, sier Øren.
Det var bare SV og Rødt som stemte for forslaget om å undersøke hvorfor så få fastleger får tilbud om fast stilling med fast lønn og hvordan flere fastleger kan tilbys hele, faste stillinger.
De borgerlige partiene ga heller ikke tilslutning til forslaget om å endre regelverk og finansieringsordninger for å legge til rette for mer bruk av annet helsepersonell enn leger i og tilknyttet fastlegekontorene.