– Sparer millioner på forskning på nakkeprolaps
Norsk forskning konkluderer med at standardbehandlingen ved avklemming av nerver i nakken er like bra som en ny, dyr metode.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Dette sparer trolig ti millioner kroner i året, og forskningen har ført til at alle sykehusene i Norge velger standardbehandlingen framfor den nye metoden, ifølge doktorgradsstipendiat Jarle Sundseth.
Ved for eksempel prolaps kan nerver mellom to nakkevirvler bli avklemt. Rundt 25 prosent av disse pasientene trenger operasjon.
– Vi opererer 600-700 pasienter i Norge hvert år, sier Sundseth.
Ny metode
Standardbehandlingen er å avlaste nerven som er i klem ved å erstatte skiven mellom virvlene med et implantat, et såkalt ”bur”, som avstiver virvlene.
En slik avstivning kan gi økt belastning over og under virvlene, og kan derfor øke risikoen for en ny prolaps.
På 2000-tallet ble det utviklet en ny metode, en protese som ivaretar bevegelsen mellom virvlene.
– Amerikanske studier viste at den nye metoden, som var betydelig dyrere, ga bedre resultater for pasientene enn den gamle. Men vi ønsket å gjøre en egen, norsk studie, sier Sundseth.
– Ikke bedre med ny metode
136 pasienter ble inkludert fra 2008 til 2013. Halvparten fikk den nye protesen og halvparten fikk standardbehandling.
– To år etter operasjon ser vi at den nye protesen ikke fungerer bedre for pasientene enn standardimplantatet, sier Sundseth.
På bakgrunn av toårsresultatene, sluttet de norske sykehusene å tilby protesen.
– Hvorfor viser amerikanske studier bedre resultater?
– Det er vanskelig å si, men studiene er tungt sponset av industrien, og man kan jo tenke seg en viss effekt av det, sier Sundseth.
Penger spart
Den nye protesen koster ca 25.000 kroner, mens standardmetoden koster 5.000 kroner.
– Dersom studien hadde vist at den nye metoden var best, ville svært mange av pasientene vært kandidater for den. Hvis man anslår at 500 pasienter årlig ville fått den nye protesen, sparer vi årlig ti millioner på at denne studien ble utført, sier Sundseth.
Femårsresultater
Det vil etter hvert bli publisert en ny studie med femårsresultater.
– Jeg tror ikke resultatene vil avvike mye fra toårsresultatene. Det mest spennende vil bli å se om pasientene med standardimplantat fikk ny prolaps over eller under implantatet etter fem år, sier Sundseth.
Studien ble initiert av overlege Øystein Nygaard, St. Olavs Hospital, John-Anker Zwart, Oslo universitetssykehus og Frode Kolstad, Oslo universitetssykehus.