Musikk kan lindre depresjon
Musikkterapi i kombinasjon med standard behandling for depresjon gir en klinisk relevant forskjell i effekt, mener forskerne bak en ny Cochrane-rapport.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Forsker Christian Gold ved, Griegakademiets senter for musikkterapiforsking, Uni Research Helse er sisteforfatter av en oppdatert Cochrane-oversikt på musikkterapi som behandling ved depresjon.
Konklusjonen er at musikkterapi kan lette symptomer på depresjon og angst og bidra til at deprimerte fungerer bedre i hverdagen. Det skriver Uni Research Helse.
Klinisk relevant
Studiene har sammenlignet effekten av musikkterapi med vanlig behandling, som kan være en kombinasjon av for eksempel terapi og medisiner, samt med kun psykologisk behandling og kun medisiner.
Mens det var signifikant bedre effekt av musikkterapi i kombinasjon med standard behandling, var det ingen forskjell på musikkterapi sammenlignet med kun psykologisk behandling eller bare legemiddelbehandling.
For legerapport depresjon tilsvarte forskjellen i effekt 9,8 poeng på Hamilton Rating Scale for Depression (HAM-D).
Også for selvrapportert depresjon var det en klar forskjell, målt som 8,5 poeng på Beck Depression Inventory (BDI). Forskerne mener forskjellene er klinisk relevante.
Små studier
Forskerne har også sett på eventuelle forskjeller mellom to ulike typer for musikkterapi: aktiv terapi hvor personene synger eller spiller og reseptiv musikkterapi hvor personene bare lytter til musikk.
Ifølge studiene som inngår i Cochrane-rapporten var det ikke mulig å si hvilken type musikkterapi som eventuelt er best.
Små studier og få deltagere gjør det vanskelig å konkludere. Få studier har målt langtidseffekten.
Mer forskning
Kunnskapsoppsummeringen inkluderte ni studier med over 400 pasienter. Både for pasientrapportert og legerapportert depresjon var det signifikant effekt av musikkterapi i kombinasjon med vanlig behandling, sammenlignet med vanlig behandling alene, og evidensen ble vurdert å være av middels kvalitet.
Sekundærendepunktene var blant andre angst og fungering i dagliglivet. Også her var det bedre effekt på depresjon ved musikkterapi i kombinasjon med standard behandling, enn for bare vanlig behandling, mens det ikke var noen forskjell hva gjaldt livskvalitet.
Selv om kunnskapsoppsummeringen tyder på god effekt av musikkterapi i kombinasjon med vanlig behandling for depresjon, etterlyser forskerne flere studier. Det trengs godt designede studier og med større deltakelse fra barn og ungdom, skriver artikkelforfatterne.