TIDEN LØPER: Dagen etter dommen i Arbeidsretten møttes partene til et møte hos Spekter. Nå har de fått frist til 25. januar før saken igjen havner hos Rikslønnsnemnda. Foto: Målfrid Bordvik

Legene og Spekter må bli enige innen 25. januar

Legeforeningen og Spekter har frist til 25. januar for å bli enige om ny tariffavtale. Hvis ikke havner saken igjen hos Rikslønnsnemnda.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Dette ønsker begge parter å unngå. Likevel har de fremdeles ikke kommet i gang med reelle forhandlinger. Det eneste som sies fra offisielt hold, er at det er «dialog» og «kontakt» mellom partene.

– Vi mener partene nå har en unik mulighet til å bli enig, slik at vi kan unngå forhandling i nemnda. Enighet vil gi et helt annet utgangspunkt enn om dette løses av en tredjepart. Da får vi et bedre utgangspunkt for å bygge tillit i sykehusene og løse de oppgavene vi skal løse, sier president Marit Hermansen i Legeforeningen.

– Annet utgangspunkt
På spørsmål om Legeforeningen frykter en ny nemndsbehandling etter det forrige nederlaget, svarer legepresidenten slik:

– Vi har et annet og godt utgangspunkt med dommen fra Arbeidsretten.

Også Spekter ønsker å unngå en ny behandling i nemnda.

– Vi ønsker en løsning som begge parter kan leve med. Det beste er om vi får det til gjennom god partsdialog, sier kommunikasjonsdirektør Gunnar Larsen i Spekter.

Kort levetid for ny avtale
Samtidig forbereder Rikslønnsnemnda seg igjen på å få konflikten på sitt bord. Rikslønnsnemndas leder Dag Nafstad innkalte nylig partene til et forberedende møte. Saken skal opp i nemnda 25. januar, nær ett år etter at partene møttes der første gang. Partene er bedt om å levere skriftlige innlegg før jul.

– Siden saken er såpass spesiell som den er, får partene også anledning til å komme med et andre skriftlig innlegg innen 5. januar. Siden hele tariffavtalen er opphevet, kan det være ganske uklart hva partene vil legge ned av påstander i sitt første innlegg, og derfor får de også anledning til et andre innlegg for å kommentere det som motparten eventuelt kommer med, sier Nafstad.

I møtet kom samtidig nemndlederen med en klar oppfordring til partene.

– Vi tok opp forskjellige scenarioer og konkluderte med at det beste er om de kommer til enighet. Jeg oppfordret derfor partene til å se nærmere på hvilke muligheter som er for å enes, i stedet for å tvistes. Det spesielle her er også at en nemndsavgjørelse som måtte komme, vil utløpe i april 2018, og dermed bare gjelde i to–tre måneder.

Nemnda består av de samme medlemmene som sist, og det er satt av én dag til saken. 

Hele avtalen til vurdering
Legeforeningen kom nylig med et løsningsforslag, som i praksis er nøyaktig det samme kravet som de streiket for i fjor høst; nemlig kollektive, rullerende arbeidsplaner.

– Dette er en del av dialogen mellom partene. Våre synspunkter fremkommer i denne dialogen, og ikke i mediene, sier Larsen om forslaget.

Inntil partene blir enige eller Rikslønnsnemda fastsetter en ny tariffavtale, er det avtalen fra 2014 som gjelder. I november slo Arbeidsretten fast at Rikslønnsnemnda ikke hadde hjemmel til å videreføre unntakene fra arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven, mot Legeforeningens vilje. Dermed ble hele tariffavtalen kjent ugyldig.

Arbeidsretten har overlatt til Rikslønnsnemnda å vurdere om det er grunnlag for justeringer i andre deler av overenskomsten. Spekter har tidligere påpekt at legene har flere motytelser som kompensasjon for arbeidstidsunntakene, blant annet utdanningspermisjon.

Powered by Labrador CMS