VIL AVHJELPE: – Hvis de sentrale partene kunne enes om en overgangsordning for disse, ville dette avhjelpe situasjonen, sier Morten A. Meyer, direktør for HR og personal ved OUS. Foto: Per Corneliussen Foto:

OUS: – Vi skviser ikke ut leger

– Ylf får det til å høres ut som vi har en agenda med å skvise leger ut av sykehuset. Det har vi ikke, sier direktør Morten A. Meyer ved OUS.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Ylf-tillitsvalgte hevder at 550 av OUS sine 1100 leger i spesialisering (LIS) kan stå uten jobb og uten muligheten til å få fullført spesialistutdanningen sin.

Årsaken skal iføge de tillitsvalgte være at OUS ikke utlyser vikariat, men i stedet besetter vikariatene med leger som står på gjennomstrømslisten.

Les hele saken her.

Bekrefter praksis
Morten A. Meyer, direktør for HR og personal ved OUS, bekrefter at OUS tilbyr leger gjennomstrømmingsstilling når midlertidig ledighet oppstår.

– Vi har sagt at bruk av midlertidig ledighet i stillinger kan bidra til økt total gjennomstrømming og er positivt for å ivareta utdanningsfunksjonen til OUS. Noen ganger passer de ledige periodene til dem på listen og bidrar til gjennomstrømming. Hvis det ikke er aktuelle kandidater på listen, håndteres den midlertidige ledigheten som et ordinært vikariat, sier Meyer.

– Men det slår uheldig ut for mange av legene?

– For dem som er på gammel ordning, men samtidig bidrar det til at tilgjengelig utdanningskapasitet kan tilbys leger i spesialisering som har fast ansettelse.

– Men noen vil være uten jobb?

– Ikke fast ansatte leger må søke på faste stillinger eller utlyste vikariater. Hvis de sentrale partene kunne enes om en overgangsordning for disse, ville dette avhjelpe situasjonen, svarer Meyer.

– Ylf hevder at mange går i ulovlige vikariater, stemmer det?

– Jeg mener vi har ryddet opp i det.

Foreslår unntak
Meyer understreker at han forstår LIS-ene som rammes.

– Ylf får det til å høres ut som vi har en agenda med å skvise leger ut av sykehuset. Det har vi ikke. Min erfaring er at vi finner løsninger for det store flertallet, men det kan tid. Så jeg forstår godt utålmodigheten til leger i gammel ordning med en uavklart situasjon.

Meyer viser til at i overenskomsten mellom Legeforeningen og Spekter del A2 er det avtalt at kun fast ansatte kan få gjennomstrømstilling.

– Reformen innebar ingen løsning for LIS i gammel ordning og slår uheldig ut for dem. Og vi mangler overgangsordninger. Dette jobber vi med, og her må også Spekter, Legeforeningen og Ylf inn. Dersom OUS ga alle i gammel ordning fast ansettelse, ville det ha redusert vår mulighet til å ta imot leger fra andre sykehus som trenger tjeneste i OUS for å bli ferdige spesialister. Og vi har et ansvar for LIS fra hele regionen og landet, sier Meyer.

– Hvordan kan dette løses uten at det blir urimelig for noen?

– Vi har lenge jobbet for å få partene sentralt til å avtale unntak fra A2, slik at leger på gammel ordning i fire- til seksårsstillinger, inkludert vikarer, får rett til å stå på samme gjennomstrømliste som leger i ny ordning. Vi er forundret over at Legeforeningen og Ylf så langt har motsatt seg denne løsningen.

Et risikoområde
Ifølge papirene til OUS-styremøtet i juni fungerer ikke gjennomstrømstillingene slik de skal og defineres som et risikoutsatt område.

Avdelingene oppfordres å legge til rette for skreddersydde løp.

– Det jobbes med dette, men det er krevende, sier Meyer.

– Hva er din kommentar til at Ylf vurderer å gå til rettslig skritt?

– Vi har bedt Ylf om å ta opp alle enkeltsaker så vi kan gå i dialog. Vi er i en overgangsfase hvor vi ønsker å finne løsninger, men det tar tid. Noen klarer vi ikke å løse, og jeg kan ikke utelukke at det i noen tilfeller kan føre til tvistesaker, sier Meyer.

Seksjonsleder: Mangler overgangsordning som ivaretar LIS-ene

Det er krevende å håndtere LIS-ene i forhold til alle krav og pålegg. Tom Glomsaker, gastrokirurg og seksjonsleder ved OUS

– Leger i midlertidige gamle stillinger kan lett falle mellom to stoler, fordi det ikke er laget en overgangsordning som ivaretar dem, sier mellomleder ved OUS.

Seksjonsleder Tom Glomsaker ved Gastrokirurgisk avdeling på OUS sier han ser det kan bli vanskelig for dem uten fast stilling.

– Det er krevende å håndtere LIS-ene i forhold til alle krav og pålegg, men så langt har vi klart det innenfor den policy som finnes og har ivaretatt alle i mitt ansvarsområde. Vi har fått beskjed om at vi skal utlyse vikariat, og når det er en reell ledig stilling, må den utlyses fast eller besettes av en på listen for gjennomstrømstillinger, sier Glomsaker.

Han viser til at det er utfordrende for leger som har midlertidige tidsbegrensede gamle stillinger.

– Disse kan lett falle mellom to stoler, fordi det ikke er laget en overgangsordning som ivaretar dem.

– Trenger fleksibilitet
Dette bekrefter også seksjonsoverlege Michael Schneider ved plastikkirurgisk avdeling på OUS.

Han mener det trengs bedre systematikk og planlegging for LIS-ene.

– Vi må jobbe med å få til overgangsregler, og alle parter må være fleksible. Det er vårt ansvar som ledere å utfordre HR og tillitsvalgte og finne løsninger for de LIS-ene som trenger en tjeneste for å få fullført spesialiseringen sin. LIS-ene ved OUS må også være villige til å ta tjeneste andre steder i landet. Men forutsetningen er at dette er godt planlagt sånn at det blir forutsigbart for legene, sier Schneider.

Powered by Labrador CMS