– Halvparten av LIS-legene risikerer å miste jobben
Yngre legers forening (Ylf) går hardt ut mot vikariat-praksisen til Oslo universitetssykehus (OUS) og vurderer rettslig skritt. Legene som rammes tør ikke stå frem av frykt for konsekvensene.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Informasjon som Ylf-tillitsvalgte ved Oslo universitetssykehus (OUS) har innhentet fra HR-avdelingen og klinikktillitsvalgte, viser at minst 550 av alle OUS sine 1100 leger i spesialisering (LIS) nå står i fare for å være uten jobb og uten mulighet til å få fullført de siste månedene av spesialistutdanningen sin.
Årsaken er, ifølge de tillitsvalgte, at OUS ikke lenger vil utlyse vikariater.
– I stedet ansettes leger direkte uten utlysing, rett fra gjennomstrømslisten, sier Anniken Riise Elnes, foretakstillitsvalgt for Ylf ved OUS.
En gjennomstrømsliste består av LIS-er fra andre sykehus – gruppe 2-sykehus – som trenger spesialisert tjeneste ved OUS, som er et gruppe 1-sykehus. En slik rotasjonstjeneste – eller gjennomstrømstilling – kan ikke utlyses.
Rammer også andre
– Legene som rammes, har stort sett hatt spesialiseringen sin ved OUS, via en lang rekke korte vikariater på tre til seks måneder, og mangler kanskje bare seks måneder på å bli ferdig spesialist. Nå skyves de ut og blir stående på bar bakke, uten jobb. Mange er i etableringsfasen med barn og med økonomiske forpliktelser. Dette er kritisk, sier Riise Elnes.
Hun har sammen med varaforetakstillitsvalgt Ingvil S. Ystgaard innhentet oversikten. De to legene har ikke lyktes i å få noen av LISene til å uttale seg.
– Vi har snakket med mange, men ingen ønsker å stå frem. De frykter at det å stille opp, vil gjøre det enda vanskeligere å få forlenget vikariat eller få fast jobb, sier Ystgaard.
Utfordringene gjelder ikke bare OUS-leger.
Det som skulle ha vært en ansettelsesreform for å sikre yngre leger trygge arbeidsforhold, har altså endt med en nokså stygg «bruk og kast-praksis». Christer Mjåset, leder av Yngre legers forening
– LIS i midlertidig stilling ved andre sykehus og som trenger å være innom OUS i gruppe 1-tjeneste, får ingen vikariater å søke på. Dermed stopper også deres utdanning opp, sier Riise Elnes.
Direktør for HR og personal ved OUS, Morten A. Meyer, avviser at sykehuset har en agenda hvor leger skvises ut, slik han oppfatter at det gis inntrykk av.
– Min erfaring er at vi finner løsninger for det store flertallet, men det kan tid. Så jeg forstår godt utålmodigheten til leger i gammel ordning med en uavklart situasjon, sier Meyer.
(Se for øvrig Morten Meyers utfyllende kommentarer i egen sak).
Krav på fast jobb
Fra 2015 ble det et krav at alle spesialiseringsstillinger, som tidligere var fire til seks-årsstillinger, skal utlyses som faste stillinger. Samme år vedtok Stortinget at etter tre år i vikariat har legen rett til fast ansettelse.
Ylf-leder Christer Mjåset viser til at OUS de siste årene har ansatt LIS i vikariater i stedet for å utlyse faste stillinger.
– Nå innhentes OUS av denne strategien hver gang en lege begynner å nærme seg tre år i vikariat og har krav på fast stilling. For nok en gang å unngå å ansette fast, blir løsningen for OUS at sykehuset ikke forlenger vikariatet. Det som skulle ha vært en ansettelsesreform for å sikre yngre leger trygge arbeidsforhold, har altså endt med en nokså stygg «bruk og kast-praksis», sier Mjåset.
«Skjer under bordet»
Han poengterer at det er de mest erfarne legene som går i de vikariatene som ikke forlenges.
– Dette burde bekymre myndighetene. OUS fraskriver seg sitt ansvar for å få flere hundre leger gjennom spesialisering og mister samtidig viktig kompetanse ved at et helt belte av erfarne leger erstattes av helt ferske LIS. Dette har avdelingslederne advart ledelsen om, men HR overstyrer faglige råd og setter med det pasientbehandlingen på spill, mener Ylf-lederen.
For noen av 550 LIS-ene vil situasjonen trolig løse seg.
– Enkelte ledere og mellomledere har fått til lokale løsninger, mens andre blir tydelig begrenset av HR, sier Ingvil Ystgaard og legger til:
– Sentral HR har gitt tydelig beskjed nedover i linjen at vikariater ikke skal lyses ut. Vi etterlyser ordentlige og åpne prosesser. Alt skjer under bordet, uten innsyn. Vi ønsker en gjennomsiktig og ryddig prosess hvor stillinger utlyses og hvor LIS ansettes ut fra kvalifikasjonsprinsippet.
«Liten vilje til løsning»
På spørsmålet om hva de tillitsvalgte mener OUS må gjøre, er svaret som følger: Implementere faste stillinger, lyse ut vikariater, og besette ut ifra kvalifikasjonsprinsippet samt ta sitt nasjonale utdanningsansvar og opprette overgangsordninger for dem som nå faller ut.
Anniken Riise Elnes sier de har gitt OUS muligheten til å rydde opp.
– Vi har opplevd liten vilje til å løse dette fra HR sin side, og det er ingen løsning i sikte.
– Hva gjør dere hvis ikke dere kommer til enighet?
– Blir vi ikke enige, må vi begynne å tviste på enkeltsaker slik at juristene i Legeforeningen kan ta dette videre, svarer Anniken Riise Elnes.
Det samme sier Ylf-leder Christer Mjåset:
– OUS har ikke oversikt over egne ansatte og synes å handle i panikk. Det eneste alternativet fremover synes å være å forfølge rene juridiske spor. Det er ganske nedslående.
– Er juridisk sett vikariater
– Minst 38 av 69 gjennomstrømstillinger ved medisinsk klinikk på OUS er reelle vikariater, mener Ylf-tillitsvalgte.
Oversikten over vikarer og gjennomstrømstillinger stemmer ikke overens med opplysninger fra HR-avdelingen, ifølge Ylf-tillitsvalgte.
– Mange leger står i ulovlige vikariater, det vil si at de egentlig ikke vikarierer for noen. Og mange av de stillingene som OUS kaller gjennomstrømmingsstillinger, er juridisk sett vikariater, sier foretakstillitsvalgt Anniken Riise Elnes.
Hun viser til at på medisinsk klinikk er, ifølge HR, 69 av i alt 120 LIS-er i en gjennomstrømstilling.
– Men vi finner at minst 38 av de 69 er reelle vikariater – hvor legene står uten noen sikkerhet for jobb eller for å få fullført spesialistutdanningen sin.
Krever fast jobb
En annen problemstilling ved gjennomstrømstillingene er krav om fast jobb. I februar bestemte OUS at leger må ha fast stilling for å stå på gjennomstrømslisten, og at de uten fast ansettelse ble tatt ut av listen og ikke kunne regne med å få fullført spesialistløpet sitt.
Les saken: Legeforeningen: – Spekter bryter løfte om LIS-leger
Leder av Yngre legers forening, Christer Mjåset, mener dette gjøres for å unngå tre-årsregelen, som gir rett til fast stilling for leger i vikariat. Ifølge Ylf har bare 20 prosent av LIS-ene fast jobb ved OUS.
– I stedet tas LIS fra gjennomstrømslisten for å besette kortvarige vikariater på tre eller seks måneder. Ingen av disse LIS-ene tilbys hele gjennomstrømningsforløpet, sier Mjåset.
Legeforeningen mener praksisen er brudd på hovedavtalen, og at det er arbeidsgivers ansvar å tilrettelegge for et effektivt spesialiseringsløp, også for de i gammel ordning.
Mangler utdanningsplan
Mjåset påpeker at legene ved ansettelse skal ha en definert plan for å sikre hele utdanningsforløpet, og for å vite når de skal gjennomføre gruppe 1-tjeneste.
– Problemet er at nesten ingen av disse legene har en slik utdanningsplan. Å plukke LIS fra gjennomstrømspoolen til kortvarige vikariater på denne måten, er ikke innenfor det som er avtalt. Et gjennomstrømsopphold skal planlegges og tilbys i sin helhet, ikke stykkevis og delt slik det blir i OUS, sier Mjåset.
Mange av legene som tas ut av gjennomstrømslisten, kommer fra gruppe 2-sykehus, hvor de ikke hadde fast jobb.
– Hvis gruppe 2-sykehusene hadde konvertert til faste stillinger, ville legene ha oppfylt kravene for å stå på en gjennomstrømsliste ved OUS, poengterer Mjåset – som legger til at Legeforeningen oppfattet at Spekter opprinnelig mente at alle i ny og gammel spesialistordning skulle få tilbud om gjennomstrømstilling.