– Svært uklokt av Høie å resignere
– Det er sterke reaksjoner på Høies uttalelse blant de ansatte i sykehusene. Det er ikke overraskende, sier leder for Yngre legers forening, Christer Mjåset.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
I et intervju med Dagens Medisin da forslaget til neste års statsbudsjett ble lagt frem, advarte helseminister Bent Høie (H) sykehusansatte mot å ha urealistiske forventninger til den økonomiske utviklingen i sykehusene:
– Sykehusene og helse er en vinner i dette budsjettet og gir høyere vekst enn den demografiske utviklingen tilsier. Det er gode grunner til det, som flere kostbare medisiner og store investeringer.
SE DEBATTEN: Fredag vil Marit Hermansen og Bent Høie debattere arbeidsrettsaken og arbeidsforholdene blant sykehusansatte i vår TV-debatt som vi legger på klokken 11.
«Går ikke over»
Videre sa Høie: – Vi må være forberedt på tider der man er nødt til å holde tilbake; vi kan ikke ha urealistiske forventninger. Mye tyder på at sykehusene ikke er underfinansiert, dersom vi ser på aktivitet, investeringsnivå og ventetider.
– Men jeg er fullstendig klar over at de som jobber i sykehusene, arbeider kontinuerlig hele veien for å bruke ressursene smartere, og at dette er slitsomt for dem.
– Denne virkeligheten kommer ikke til å gå over, den vil fortsette, sa Høie.
«Alvorlig talt, Høie»
Leger og sykepleiere reagerte kraftig på dette, og de får støtte av Christer Mjåset, som presiserer at han i denne sammenhengen uttaler seg som leder av Ylf, ikke som visepresident i Legeforeningen.
– Det er positivt at helseministeren erkjenner arbeidsmiljøutfordringene i sykehus når han peker på at det nå er slitsomt å arbeide i sykehus. Men, alvorlig talt, dette burde han ta ansvaret for selv i stedet for å skyve det over på de ansatte, sier Mjåset.
– Det er svært uklokt å resignere på denne måten, og det sender helt gale signaler til de ansatte. Vi er helt avhengig av stå på-viljen i sykehusene for å få ting til å gå rundt fremover. Vi trenger ikke en resignert helseminister.
– Veldig mange av våre medlemmer i sykehus opplever allerede at arbeidsbelastningen er for stor. Man jobber inn et helt sykehus-år gratis i overtidsarbeid og føler stadig at økonomi trumfer forsvarlighet, for eksempel ved at mer arbeid pålegges uten at ressursene økes. Vi trenger å ta tak i problemene som er der, ikke bagatellisere dem, slik Høie nå gjør.
Ikke overrasket
– Det er sterke reaksjoner på Høies uttalelse blant ansatte i sykehusene. Det er ikke overraskende, sier Mjåset.
– Høie er opptatt av at ikke ressurser alene løser problemene, og at man også må være villige til å bruke ressursene smartere. I hvilken grad mener dere dette er feil?
– Det er å slå inn åpne dører. Alle vet at ressurser alene ikke løser alle problemer. Leger og andre ansatte i sykehus har vist stor vilje til å bruke ressursene smartere i mange år. Det må imidlertid være samsvar mellom ressurser og oppgaver. Det er her problemet ligger.
Urealistiske politikere
– Høie advarer mot å ha urealistiske forventninger?
– Jeg er enig i at forventningene ikke bør være urealistiske, men her bør Høie gå i seg selv. Problemet er ikke at de ansatte har urealistiske forventninger. Problemet er at politikerne har urealistiske forventninger til hva som kan oppnås i sykehus uten at det går ut over de ansattes arbeidsmiljø – eller pasientsikkerheten. De ansattes bekymringer må tas alvorlig, ikke feies under teppet slik Høie forsøker på her, fastslår Mjåset.
Høie: Riktig ressursbruk
– Jeg opplever at Mjåset bekrefter det jeg sa: At jeg skjønner sykehusansattes hverdag. Ett av hovedbudskapene mine var jo at jeg får veldig klar tilbakemelding fra sykehusansatte om at det er veldig krevende å få ting til å strekke til, sier helseminister Bent Høie (H).
– Hvorfor tror du det har vært så sterke reaksjoner?
– Det er viktig å være ærlig om utfordringene Norge står overfor, og ikke skape forventninger om noe alle ser ikke kan innfris. Det vil vi se fremover: Vi kommer til å være opptatt av hvordan vi bruker ressursene våre riktigere. Helsesektoren er en av de sektorene som fremover vil få mer ressurser. Det var denne balansen jeg ville si noe om.
Endringsvilje
– Dersom man sammenligner med en bil: Vi kan ikke bare fortsette å bruke mindre og mindre på mila, vi må tørre å kjøre nye veier. Jeg opplever at sykehusansatte har stor endringsvilje i jobben med å gjøre ting bedre for pasientene, sier Høie.
– Vi får ikke til forandring uten å snakke ærlig og tydelig. Det å endre måten å jobbe på, og å prøve å bruke ressursene riktigst mulig, er ikke nytt i helsetjenesten. Det har vi holdt på med i ti år. Sykehusene i Norge kan sammenlignes med en hvilken som helst annen offentlig sektor, og de vil komme best ut når det kommer til å ha gjennomført omstillinger. Det er veldig imponerende.