Helsekomiteens leder, Olaug Bollestad (Krf), raser mot styret i Helse Nord. Foto: Arkivfoto

Helsekomiteens leder om PCI-avgjørelsen: – Helse Nord-styret undergraver foretaksmodellen

– Det er sterke krefter utenfra som gjør at saken blir utsatt for tredje gang, sier lederen av Stortingets helse- og omsorgskomite, Olaug Bollestad (Krf).

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

 – At dette igjen stoppes for tredje gang når det kun er ett senter mellom Trondheim og Kirkenes kan jeg ikke skjønne, sier lederen av helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Olaug Bollestad (Krf), etter at styret i Helse Nord mandag igjen utsatte å beslutte om også Bodø skal kunne tilby PCI-behandling.

 – Hva er motivet?
– Jeg mener at sakspapirene som er lagt frem, og innstillingen som er gjort, bør tilsi at man skulle kunne vedtatt PCI i Bodø, PCI-behandling uten kirurgisk «backup».

 – Når man vet hvor viktig tidsperspektivet er for denne pasientgruppen , avstander i nord, behov for transport og hva dette gjør med utviklingen av Nordlandssykehuset, synes jeg dette vedtaket skulle blitt gjort. Dette fordi innspillene som er kommet er unntatt offentlighet og ikke innenfor noen frister.Da begynner jeg å lure på hva er motivet for dette, sier Bollestad til Dagens Medisin.

Kritisk til Helse Nord-styret

– Du mener man har nok informasjon, men vil ikke en risikoanalyse, slik styret ønsker, bidra til ytterligere klargjøring for de som skal ta avgjørelsen? 

– Jeg opplever at det er gjort mye på dette før, også ved andre foretak som har startet PCI uten kirurgisk backup, som for eksempel Stavanger og Arendal. Da var det også store diskusjoner om mer rapporter, men det hele bunnet i en kamp mellom sykehus på å beholde og å bygge kompetanse.

 – Kan hende jeg går inn i et vepsebol, men jeg er kritisk til at styret på ny ber om mer, og at fagmiljøer som er kritiske ikke har benyttet godt nok de ordinære høringsveiene som har vært i denne saken.

– Mangler styret ryggrad, etter din mening, når de etter så mange omganger ikke greier å ta en avgjørelse? 

 – Jeg vil ikke si at det er mangel på ryggrad, men det er mangel på vilje å skjære igjennom i styret. Når man vet hvor mye minuttene teller for å få åpnet en koronararterie, så betyr tid og avstand mye.

 – Dette er etter min mening en aktivitet som er blitt så vanlig, og i sør har man flere sykehus som driver med dette. Så vet jeg at pasientgrunnlaget i nord ikke er det samme som i sør, men det betyr ikke at de i nord ikke skal ha samme mulighet. Her kan man hospitere hos hverandre for å sikre godt nok pasientgrunnlag om det skulle være argumentet. Jeg mener også at et slikt senter er viktig for resten av utviklingen av Nordlandssykehuset i Bodø.

– Vorland har en balansert sak

– I hvilken grad mener du dette tyder på at styret ikke har tillit til Vorland? 

– Jeg mener at Vorland har lagt frem en balansert sak, men at sterke krefter utenfra gjør at saken blir utsatt for tredje gang. Da må styret faktisk se hele foretaket, forholde seg til de høringer og prosesser som har vært i åpenhet, slik at det også skaper tillit i miljøet i Bodø, sier hun. 

 – Undergraver foretaksmodellen
– At det kommer flere innspill til styrets medlemmer utenom vanlige høringsinnspill og som ikke følger vanlige rutiner, tidsfrister, høringsmuligheter og innspillsrunder er for meg ubegripelig. Det undergraver tilliten til foretaksmodellen, sier Bollestad.

Hun viser til at UNN-leger kvelden før styremøtet sendte ut et notat til alle styremedlemmene der de advarte mot å stemme for Vorlands innstilling, og  som Avisa Nordland skriver onsdag kveld.

Powered by Labrador CMS