Foto:

Færre unge kreftoverlevere fikk HPV-vaksine

– Dette er uheldig fordi personer som har hatt kreft kan ha en relativ immunsvekkelse som følge av behandlingen, slik at de er mer utsatt for infeksjoner, sier gynekologiprofessor Ole Erik Iversen.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Stadig flere amerikanere tar HPV-vaksine, men antallet er lavere enn det man ønsker.
I en ny studie, publisert online i Journal of Clinical Oncology, kommer det frem at det blant barn som har overlevd kreft, er en lavere andel som har fått HPV-vaksine; 24 prosent versus 40 prosent i normalbefolkningen.
Dette er den første studien som viser HPV-vaksinasjonsrater i denne gruppen.

Studieforfatterne mener studien viser at det er et underforbruk av HPV-vaksine blant barn som har overlevd kreftsykdom.

Overlege Sveinung Wergeland Sørbye ved Universitetssykehuset Nord-Norge viser til at barn som har overlevd en kreftsykdom har økt risiko for andre kreftsykdommer, også kreft som skyldes HPV: 

– Det er derfor spesielt viktig at disse barna får HPV-vaksine. Det samme gjelder personer med nedsatt immunforsvar, for eksempel de som bruker immunsupprimerende medisiner på grunn av nyretransplantasjon eller sykdommer som revmatoid artritt, sier han.

Han får støtte av gynekologiprofessor Ole Erik Iversen, som sier at han er overrasket over resultatet av denne studien.

– Dette er uheldig fordi personer som har hatt kreft kan ha en relativ immunsvekkelse som følge av behandlingen, slik at de er mer utsatt for infeksjoner. I dette tilfellet HPV-infeksjon som kan gi kreftformer hos begge kjønn. Dette er kreftformer som er økende.

 – Når vi i dag har effektiv vaksine mot disse er det trist å konstatere at de som trenger det mest benytter det minst, sier Iversen til Dagens Medisin.

Sveinung Wergeland Sørbye peker på at noen tror at personer med autoimmune sykdommer ikke bør ta HPV-vaksine.

– Men denne gruppen har like god effekt av HPV-vaksinen som alle andre. I Norge er dekningen av HPV-vaksinen i barnevaksinasjonsprogrammet over 80 prosent, og forhåpentligvis er det flere barn som har overlevd kreft som får HPV-vaksine i Norge enn i USA, sier han.

Studien omfattet 982 barn som har overlevd kreftsykdom i alderen ni til 26 år. Samtlige hadde avsluttet behandling mellom ett og fem år tidligere. De fleste hadde hatt leukemi eller lymfom.

De fant også at den mest signifikante årsaken til at barna ikke var vaksinerte, var mangel på legens anbefaling om vaksinasjon.

Ole-Erik Iversen har vært ansvarlig for klinisk utprøving av alle tilgjengelige HPV-vaksiner i Norge. Sveinung Wergeland Sørbye opplyser at han ikke har potensielle interessekonflikter.

Powered by Labrador CMS