Glad for ja til prostatakreftmedisin
– Vi som jobber med prostatakreft har lenge ventet på en løsning, sier overlege Arne Stenrud Berg ved Drammen sykehus.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Mandag formiddag vedtok Beslutningsforum å si ja til bruk av legemiddelet kabazitaksel (Jevtana) etter førstelinjebehandling for pasienter med metastatisk (spredning) kastrasjonsresistent prostatakreft.
– Rabatten var så god at vi sa ja, sier administrerende direktør i Helse Nord og leder av Beslutningsforum, Lars Vorland til Dagens Medisin.
Han understreker at legemiddelet går inn i LIS-anbud på linje med tilsvarende medikamenter, hvor den rimeligste tilbyderen blir valgt.
Alle fikk ja
Også to andre kreftlegemidler fikk ja i Beslutningsforum. Karfilzomib (Kyprolis) i kombinasjon med deksametason kan innføres til behandling av myelomatose (benmargskreft), etter førstelinjebehandling.
Og trifluridin/tipiracil (Lonsurf) kan tas i bruk som tredjelinjebehandling eller senere behandling for pasienter med tarmkreft med spredning.
I tillegg innføres også bløderlegemiddelet lonoktokog alfa (Afstyla)ved norske sykehus.
Har fått nei tidligere
Sist legemiddelet Jevtana var oppe til vurdering i Beslutningsforum for tre år siden, fikk det nei med begrunnelsen i at det ikke var kostnadseffektivt.
Nå har Sanofi ifølge Statens legemiddelverk gitt en betydelig rabatt på LIS-prisen på Jevtana. Og med ja i Beslutningsforum åpner det nå for bruk av medisinen ved norske sykehus.
– Vi som jobber med prostatakreft har lenge ventet på en løsning for cellegiften Jevtana som ikke har vært mulig å gi innenfor det offentlige etter avslag i Beslutningsforum 19. mai 2014, sier overlege og onkolog Arne Stenrud Berg ved Drammen sykehus til Dagens Medisin.
"På høy tid"
Han mener det var på tide at Sanofi senket prisen:
– Etter mer enn tre års ventetid var det på høy tid at produsenten kom med ett nytt tilbud. Dette legemiddelet har vært priset uforholdsmessig høyt. Medisinen innebærer ingen revolusjon for pasienter med spredning fra prostatakreft, men kan bidra til å forsinke sykdomsutviklingen og forlenge livet hos noen.
– Gjennom disse tre årene har jeg hatt mange vanskelige samtaler med pasienter som har ønsket behandlingen og som etter min vurdering potensielt kunne hatt nytte av den. Noen har valgt å betale privat. Dagens beslutning er derfor svært gledelig.
Vurderer
Country Chair i Sanofi, Britt Moe Flatla, sier de er glade for vurderingen.
– Får det nye vedtaket om bruk av Jevtana konsekvenser for Sanofis videre satsing på kreftmedisiner i Norge?
– Sanofi har internasjonalt en bred onkologisatsning, og i Norge vurderer Sanofi til en hver tid sin satsning på alle våre terapiområder, inkludert onkologi, svarer Moe Flatla.
Artikkelen er oppdatert 21. august kl 12.21.
Oppgitte interessekonflikter: Arne Stenrud Berg opplyser om følgende potensielle interessekonflikter: Han har mottatt honorarer for enkeltstående faglige oppdrag fra Astellas, Amgen, Bayer, Novartis, Oslo Cancer Cluster og Dagens Medisin.