Ny database skal gi starthjelp til forskere
Samling av helseregistre i en metadatabase skal gjøre hverdagen enklere for forskere.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
15. juni lanseres en metadatabase for sentrale helseregistre i Norge på denne nettsiden.
– Bakgrunnen for prosjektet er et ønske om å gjøre helsedataene i registrene mer tilgjengelig for forskerne, sier Gun Peggy Knudsen, leder for prosjektet «Helseregistre for forskning», i en pressemelding fra Universitetet i Bergen.
I dag ligger informasjon fra helseregistre spredt på ulike nettsteder. I flere av dem ligger heller ikke informasjon om innholdet i dem åpent tilgjengelig – noe som gjør det vanskeligere for forskere å planlegge forskningsprosjekter. Å lete etter informasjon om hva helseregistrene kan tilby av forskningsdata spiser av den tiden man heller kunne brukt på forskning.
Det gir også en unødvendig stor belastning på saksbehandlerne i registrene, som må svare på spørsmål fra forskere om innholdet i registrene de administrerer.
Flere registre skal med
Metadatabasen er fortsatt under utvikling, og foreløpig er det variabler fra Dødsårsaksregisteret og somatikkdelen av Norsk pasientregister som er tilgjengelig. Flere registre vil komme til etter hvert. Blant annet skal hjerte- og karregisteret, reseptregisteret, medisinsk fødselsregister og abortregisteret, bli inkludert i løpet av andre halvdel av 2017.
Prosjektet er finansiert av Forskningsrådet og startet opp i 2014. Det er Institutt for global helse og samfunnsmedisin ved Det medisinske fakultet ved UiB som leder arbeidet, i samarbeid med Folkehelseinstituttet, Universitetet i Tromsø og Helsedirektoratet.
– Nyttig for ferske forskere
Mangeårig registerforsker og fagdirektør for forskning ved Folkehelseinstituttet, Siri Håberg, mener databasen særlig vil være til hjelp for unge forskere.
– Som ny forsker er det ofte veldig vanskelig å vite hva mange helseregistre inneholder av data. Det gjør det mer utfordrende å planlegge forskningsprosjekter. Denne metadatabasen vil absolutt hjelpe på, uttaler Håberg.