Nasjonalt AMK-prosjekt stoppes
Det nasjonale IT-prosjektet som skulle skaffe ny teknologi for å bedre meldetjenesten ved landets akuttmedisinske kommunikasjonssentraler (AMK), stoppes.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Prosjektet «Ny teknologi AMK» ble igangsatt som en del av oppfølgingsarbeidet etter terrorhendelsene 22. juli 2011.
Det hadde som hensikt skaffe et felles system til bruk ved landets AMK-sentraler, uavhengig av hvordan disse er bemannet og organisert, og totalt sett skulle det gi innbyggerne en best mulig medisinsk nødmeldetjeneste.
Nå settes det altså en strek over prosjektet.
Hilde Christiansen, styreleder i Nasjonal IKT HF, forklarer overfor Dagens Medisin at det er flere årsaker til at de valgte å stoppe prosjektet.
– Vi så at det var flere teknologiske og organisatoriske utfordringer i dette, og summen av det gjorde at prosjektet fikk så høy kompleksitet og risiko at vi konkluderte med at det ville være uansvarlig å gå videre, sier hun.
– Gryende uro
Christiansen påpeker at det nettopp er ansvarlig å stoppe prosjektet på dette tidspunktet, i stedet for å kjøre løpet helt ut.
– Vi i styret fikk en gryende uro rundt kompleksitet og risiko. Vi tok derfor en viktig beslutning om å kvalitetssikre prosjektet. Dette ble iverksatt i april og forelå 19. mai. Beslutningen om å stoppe prosjektet ble tatt 19. mai. Deretter har vi jobbet med å avvikle prosjektet, forklarer hun.
– Har beslutningen sammenheng med det som er kommet frem i IT-saken i Helse Sør-Øst?
– Overhode ikke. Styret i nasjonal IKT står helt i pant for denne beslutningen som helt og holdent er tatt på eget initiativ. Vi er ikke påvirket av noen andre. Det er en krevende beslutning, men det ville ikke være forsvarlig å gå videre med prosjektet med den kompleksitet og risiko det ville medføre, sier Christiansen.
Vil jobbe videre
Hun opplyser om at de nå «tar en fot i bakken» og vil samle kunnskapsgrunnlaget om AMK-teknologi de har opparbeidet i denne prosessen, for så å jobbe videre med det til høsten.
– Vi erkjenner behovet som finnes for ny teknologi i AMK-sentralene, og må oppsummere hvordan dette best kan håndteres. Om det blir gjort regionalt eller nasjonalt, må tiden vise, sier Christiansen.
– Fornuftig
Nard Schreurs, direktør for e-helse og smart tech i IKT-Norge, understreker overfor Dagens Medisin at han ikke kjenner detaljene som gjorde at prosjektet ble stoppet, men sier at han syns det høres ut som en fornuftig avgjørelse.
– Hvis de har kommet til en konklusjon om at det har vært så høy kompleksitet og risiko at det ikke er forsvarlig å gå videre med det, så er det et fornuftig valg ikke å gå videre. Likevel ser vi at et reelt antall IT-prosjekter i helse-Norge feiler. Kanskje burde man vurdert prosjektene nøyere. Det er jo synd at det brukes store ressurser på noe man ikke får i mål, sier han.
Han påpeker at sikkerhet i helse-IT har seilt opp som et viktigere tema enn tidligere.
– Med mer forekomst av internasjonal hacking og likende, er det viktigere at vi i enda større grad er godt nok sikret, sier Schreurs og fortsetter:
– Vi har en del utfordringer på IT i AMK-systemene, så jeg håper de fortsetter arbeidet med å finne en god løsning for å ruste opp dette.