Utvikler ny og bedre blodtrykksmåler
Den nye blodtrykksmåleren måler blodtrykksverdien for hvert eneste hjerteslag, noe som gir mer nøyaktige målinger enn med dagens utstyr.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Vi trenger mer forskning før dette kan bli et kommersielt produkt. Trine Margrethe Seeberg, seniorforsker i Sintef
SINTEFs avdeling for smarte sensorsystemer har utviklet en prototyp bærbar blodtrykksmåler. Den nye blodtrykksmåleren skal gi mer nøyaktig måling, skriver NTNUs forskningsmagasin Gemini.
– Vi har utviklet et helt nytt system der vi gjør indirekte målinger. Metoden kan blant annet erstatte den tradisjonelle 24-timersmålingen, der man må bære med seg utstyr som ofte forstyrrer og gir måling i en unormal situasjon. Dette gir lite pålitelige data fordi mansjettmåling er unøyaktig i seg selv da den gir få målingspunkter, sier seniorforsker Trine Margrethe Seeberg i Sintef til Gemini.
Én verdi for hvert hjerteslag
Den nye måleren måler blodtrykksverdien for hvert eneste hjerteslag, i motsetning til for eksempel dagens 24-timersmåling som bare måler blodtrykket én til fire ganger i timen.
– I dag finnes det ikke noen kontinuerlig blodtrykksmåler. For alvorlig syke pasienter som er innlagt på sykehus kan det settes inn en probe, men det er ikke noe tilsvarende system utenfor sykehus, sier Margrethe Seeberg til Dagens Medisin.
Foreløpig en prototyp
Foruten mer nøyaktig måling, er det også en fordel av den nye blodtrykksmåleren kan måle blodtrykket i mange ulike situasjoner – og at det er enklere, mindre forstyrrende og mer behagelig å bruke ved 24-timers måling.
Seeberg forteller at flere leger har henvendt seg med spørsmål om å få kjøpt den nye blodtrykksmåleren. Enn så lenge er svaret at det ikke er mulig å kjøpe.
– Dette er foreløpig bare en prototyp, og vi trenger mer forskning før dette kan bli et kommersielt produkt.
Trådløs teknologi
Nå jobber Sintef med finansieringen for å kunne utvikle et ferdig produkt.
– Samtidig videreutvikler vi algoritmene i systemet for best mulig å kunne estimere blodtrykket ut fra de målte dataene. Men det er et stykke fra en prototyp i laben som virker på noen personer til vi har et produkt som er testet ut på langt flere.
Målingene blir overført trådløst med Bluetooth-teknologi. Beltet er utviklet med forskningsmidler fra EU-prosjektet d-LIVER, som rettet seg mot bedre behandling og tilrettelegging for hjemmeboende pasienter med kronisk leversykdom. Trådløsteknologien kan overføre data til helsepersonell, som kan tilpasse medisinbehov og annen behandling fra kontoret, og dermed redusere både innleggelsesdøgn og besøk på legekontoret.
– Jeg er ganske sikker på at denne typen teknologi vil komme mer og mer i fremtiden, sier Seeberg.