FLERE KAN FÅ: Nye kolesterolsenkende legemidler gjøres tilgjengelig for flere, fordi helsemyndighetene har forhandlet ned prisen. Foto: Colourbox

Nå kan flere pasienter få tilbud om dyr kolesterolbehandling

Forhandlingene om de nye kolesterolsenkende legemidlene er i boks, og nå kan flere pasienter få tilgang til medisinene.  

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Helsemyndighetene har fram til nå lagt restriksjoner på bruken av nye kolesterolsenkende legemidler, såkalte PCSK9-hemmere, fordi de har vært for dyre.
Færre restriksjoner
Nå blir det færre restriksjoner, slik at noen flere pasienter vil kunne få denne kolesterolbehandlingen.
Dette skjer etter at Statens legemiddelverk har forhandlet med de to selskapene som markedsfører medisinene.

– Vi har mottatt tilbud fra begge firmaene, sier Elisabeth Bryn, avdelingsleder i Statens legemiddelverk.
Hemmelige pristilbud
Ettersom pristilbudene holdes hemmelig for offentligheten, kan Bryn ikke gå inn på størrelsen på rabattene selskapene har gitt.

– Vi måtte ned på en pris som var lav nok til å sikre at kravet om kostnadseffektivitet til denne pasientgruppen var oppfylt. Og så må vi forholde oss til budsjettrammen fra Helse- og omsorgsdepartementet, som var på 100 millioner.
Flere får individuell stønad
Det vil, ifølge Bryn, fortsatt være restriksjoner på hvem som skal tilbys legemidlene på blå resept, men flere pasienter vil kunne få individuell stønad etter som følge av avtalene som nå inngås.

Som Dagens Medisin har skrevet, har ikke kardiologer helt latt seg overbevise av resultatene av den første større studien som er gjort på disse nye kolesterolsenkende legemidlene.
Studien viste at det var en absolutt risikoreduksjon for nye hjerte- og karhendelser med 1,5 prosentpoeng etter to år. Men den viste ingen reduksjon i dødelighet.
Hvorvidt resultatene fra studien har påvirket firmaenes tilbud, mener Bryn det er vanskelig å si noe om. Statens legemiddelverk har heller ikke tatt denne med i betraktningen, forteller hun.

– Vi har bare vurdert dette ut fra den opprinnelige analysen vi fikk, og har ikke gjort analyser på bakgrunn av denne nye studien. Forutsetningene som lå til grunn i analysen holder fortsatt, så vidt vi kan se.
Kardiolog: – Riktig valg av Legemiddelverket
Overlege ved Seksjon for preventiv kardiologi ved Oslo universitetssykehus er positiv til studien, men bemerker som andre hjerteleger, at den ikke har vist reduksjon i dødelighet. 

– Til det var studievarigheten for kort; Det er jo slik at det for industrien er det om å gjøre å være først ute med en studie. Men resultatene er positive fordi man har vist reduksjon i endepunktet som kombinerte forekomsten av hjerteinfarkt, hjertedød og hjerneslag.  Studien viste den reduksjonen som den var planlagt å vise, sier Tonstad til Dagens Medisin.

Hun sier hun er fornøyd med at flere pasienter kan tilbys behandling som trengs for å komme bedre i mål med kolesterolverdiene og redusere hjerte- og karsykdom.
– Det gjelder både de som har svært høye verdier og de som ikke tåler statiner. Det er imidlertid riktig at man begrenser hvem som kan få medisinen, og her synes jeg Legemiddelverket har tatt riktige valg, sier hun.

Gjelder fra 1.mai
De nye retningslinjene fra Helsedirektoratet for bruk av PCSK-9-hemmere som gjelder fra 1.5. Det vil fremdeles kun være individuell refusjon etter søknad fra spesialister.
– Global prisstrategi
Hos de to legemiddelselskapene som markedsfører de to medisinene, henholdvis alirocumab (Praluent), som er Sanofi sin PCSK9-hemmer, og evolocumab (Repatha), som markedsføres av Amgen, er man naturlig nok fornøyde med at flere kan tilbys medisinen:
– Som de fleste store legemiddelfirmaene vil vi alltid ha en global prisstrategi hvor rammebetingelsene våre i stor grad blir gitt fra hovedkontor utenfor Norge, sier Business Unit Director i Sanofi, Wenche Henriksen.
– Endringene i legemiddelloven 1. juli i fjor, la til rette for fleksible avtaler med rabatter på legemidler som finansieres av Folketrygden. Vi fikk da muligheten til å inngå avtaler som ikke var mulig før endringen kom, sier Henriksen. Hun viser til at Sanofi i første kvartal 2018 vil legge frem ytterligere studier på sin PCSK9-hemmer.

Også hos selskapet Amgen er man glade:

–  Statens legemiddelverk vurderer at behandling med Repatha er kostnadseffektiv til den avtalte prisen, innenfor en ramme på 100 millioner kroner i året. Dette betyr at pasienter med høy risiko for hjertekar-sykdom og blodpropp forårsaket av høyt kolesterol nå kan få adgang til den best mulige behandlingen. Det er svært verdifullt for pasientene, legene og det norske samfunn. Så, ja, vi er svært glade for at avtalen nå er på plass, sier Mads Tang Dalsgaard, Country Director for Amgen i Danmark.
Overlege Serena Tonstad, som er intervjuet i denne saken, opplyser at hun har holdt foredrag og vært rådgiver for begge de respektive selskapene som markedsfører legemidlene, Amgen og Sanofi.

Disse pasientene kan nå få de nye medisinene

Følgende pasienter kan få stønad etter individuell søknad til Avtaleproduktet som tilleggsbehandling til høyeste tolererbare statindose (atorvastatin, rosuvastatin) og/eller ezetimib i henhold til blåreseptforskriften § 3:

Familiær hyperkolesterolemi FH (primær prevensjon) 2, 3

LDL≥ 5 mmol/L

Hyperkolesterolemi ved etablert aterosklerotisk sykdom (sekundærprevensjon inkludert FH) 2

Med CVD 1 og LDL ≥ 4 mmol/L

Hyperkolesterolemi 2

Hos pasienter som får eller er aktuelle for LDL-aferesebehandling

1. CVD:

• Akutt koronarsykdom (hjerteinfarkt, ustabil angina med sykehusinnleggelse)

• Koronar- eller annen arteriell revaskularisering

• Angina pectoris

• Ischemisk hjerneslag

• Symptomatisk perifer arteriell sykdom

 2 Søknad fra spesialist i indremedisin, spesialist i barnesykdommer eller fra lege ved tilsvarende sykehusavdeling

 3. Krav til gentest

Powered by Labrador CMS