Bilde av Helsedirektoratet. Foto: Øyvind Bosnes Engen

Utsetter konklusjon om lisens til Ungarn-studentene, igjen

Helsedirektoratet melder at de fortsatt venter på informasjon fra Ungarn om ELTE-utdanningen og håper på konklusjon i klagene om avslag i mai.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

I februar i år uttalte avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Anne Farseth at de ville ferdigbehandle saken innen utgangen av mars. Deretter var det håp om at ELTE-studentene skulle få svar ved utgangen av april – og nå utsettes saken, igjen.

DYNAMISK: – Vi spurte ungarske myndigheter første gang for ett år siden, og det svaret vi fikk da gjorde at vi endret praksis og ga avslag på disse søknadene, sier avdelingsdirektør Anne Farseth og viser til at det deretter har vært en utvikling i saken. Foto: Privat

I fjor endret Helsedirektoratet sin praksis etter at de mottok informasjon fra ungarske myndigheter, slik at dem som har studert psykologi ved det ungarske universitetet Eötvös Loránd University (ELTE), ikke lenger får arbeidslisens for å jobbe mot å få autorisasjon i Norge. Flere av studentene har klaget på avgjørelsen, blant annet i en felles advokatklage og venter på en konklusjon i saken.
Helsedirektoratet melder på sine nettsider, at de fortsatt ikke har fått de svarene de venter på fra ungarske myndigheter for å kunne behandle klagene.

Håper på utgangen av mai
– Vi håper at sakene vil bli ferdigbehandlet innen utgangen av mai, men utelukker ikke at det kan ta lengre tid, skriver de.

Vi har stor forståelse for at mange søkere opplever denne situasjonen som svært krevende. Samtidig må vi være sikre på at pasientsikkerheten i det norske helsevesenet ivaretas, og at godkjenninger av lisens og autorisasjoner er innenfor regelverket, står det i direktoratets uttalelse.

Oppgitt søker
– Det er utrolig at de kan skylde på Ungarn for sent svar. Det er over 15 måneder siden jeg søkte. De skulle undersøkt dette for lenge siden og ikke 1 år etter at jeg søkte, kommenterer Alexander Flottorp, den tidligere ELTE-studenten som sto bak klagen på lisensavslaget til det europeiske overvåkningsorganet (ESA).

Han er ikke alene om å reagere på den utsatte behandlingen av klagesaken.

– Konsekvensen for oss er at ELTE-psykologene her må fortsette å jobbe som fagkonsulenter, sier Joakim Varvin, seksjonsleder for BUP i Kristiansund. Foto: Privat

– Helsedirektoratet bruker uforholdsmessig lang tid på å behandle saken. Nå har det snart gått ett år siden klagerne sendte inn den opprinnelige lisens- eller autorisasjonssøknaden, og det har gått snart et halvår siden klagen ble innsendt på deres vegne, sier Atle Melø, advokaten som representerer alle klagerne i saken.

Påvirker BUP
Nylig uttalte Joakim Varvin, seksjonsleder for barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk i Kristiansund, at han mener situasjonen kan gå utover psykiatritilbudet til barn og unge.

– Dette er jo svært beklagelig. Jeg vet ikke hva Helsedirektoratet venter på av ytterlige svar fra Ungarn? Men uansett så er konsekvensen for oss at ELTE-psykologene må fortsette å jobbe som fagkonsulenter. Det vil si at de ikke kan ha det formelle ansvaret som de kunne hatt i kraft av å ha lisens – noe som igjen forsinker utrednings- og behandlingstiden i BUP. Det tar også lengre tid før disse kan starte på sin spesialisering. De aktuelle hos oss har snart jobbet ett år som fagkonsulenter, sier Joakim Varvin, som tidligere har uttalt seg om hvordan et eventuelt nei til lisens kan påvirke psykiatritilbudet i Kristiansund.

– Det ville vært interessant å få vite konkret hva det er de venter på. Det kunne de ha redegjort for, med respekt for ELTE-psykologene eller studentene, og oss som har disse psykologene ansatt. Jeg har tidligere uttalt at disse psykologene ikke utgjør noen trussel for pasientsikkerheten og dette er også kommunisert av psykologspesialister i vår avdelingen som har disse i veiledning. Det hele oppleves som svært byråkratisk og som en uthaling av klagen og saksgangen.

Har sett behov for nye presiseringer
– Vi spurte ungarske myndigheter første gang for ett år siden, og det svaret vi fikk da gjorde at vi endret praksis og ga avslag på disse søknadene. Etterpå har det vært en utvikling i denne saken som har skapt behov for nye presiseringer fra ungarske myndigheter. Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) har rettet en henvendelse til ungarske myndigheter, og det er disse nye presiseringene vi venter på nå, forklarer avdelingsdirektør Anne Farseth som har ansvar for saken i Helsedirektoratet.

–  Leter etter andre svar
Styremedlem i Psykologforbundet og tidligere ELTE-student, Inger-Lise Bråthen er ikke imponert over at saken utsettes:

– Jeg reagerer på at de atter en gang bryter fristen, og at beskjeden om utsettelse atter en gang kommer etter fristbrudd. Helsedirektoratet nevner også «hensynet til pasientsikkerhet». Dersom helsedirektoratet sitter på informasjon som tilsier at de mange ELTE-utdannede som allerede jobber i Norge på noen måte truer pasientsikkerheten, så får de vise til konkrete tilfeller. Hvis ikke bør de la være å sverte faggruppen på den måten, sier Bråthen.

– La meg også legge til at Farseth selv gikk ut i dagsrevyen i fjor høst og understreket at de på lisens ikke var noen fare for pasientsikkerheten, da de jobber under veiledning. Helsedirektoratet sitter allerede på den informasjonen de trenger for å innvilge lisens fra da de tidligere fikk svar fra ungarsk hold.  At de nå leter etter andre svar fra andre ungarske myndigheter forteller oss at de tidligere svarene ikke passet agendaen deres.

Har allerede gitt avslag
Anne Farseth i Helsedirektoratet mener imidlertid at et svar på spørsmålene HOD har stilt ungarske myndigheter kan være med på å styrke søkernes sak:

– Informasjonen vi venter på fra ungarske myndigheter skal belyse mer detaljert hva slags yrkesutøvelse ELTE-utdanningen gir rett til i Ungarn, slik at vi kan gjøre en ny vurdering av om disse søkerne skal behandles etter EØS-reglene. Vi har jo allerede gitt avslag på lisens og autorisasjon fordi vi ut fra den informasjonen vi til nå har mottatt, mener at de ikke skal behandles etter EØS-reglene. Et svar på HODs spørsmål fra ungarske myndigheter vil kunne være til søkernes fordel, ikke til ulempe, slik det kan virke som Bråthen mener, sier avdelingsdirektøren.


LES OGSÅ:
Svaret fra Norske myndigheter til ESA, argumenterer med at Helsedirektoratet ikke anså at den ungarske utdanningen førte til samme profesjon i Ungarn, som i Norge heter psykolog.
Psykologiprofessor Arne Holte mener norske helsemyndigheters svar til ESA mangler konkret argumentasjon.

Ungarske myndigheter har tidligere skrevet i et brevsvar til en tidligere ELTE-student at de utdanner kvalifiserte psykologer.

Powered by Labrador CMS