Kobler overvekt til økt MS-risiko hos menn
Funnene i en ny studie tyder også på at kondisjonstrening kan være en modifiserbar beskyttende faktor for sykdommen.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
En ny, norsk studie viser en signifikant sammenheng mellom høy kroppsmasseindeks (KMI) og risiko for multippel sklerose (MS) hos menn.
– Vi hentet data fra alle norske menn som gjennomførte sesjon, født mellom 1950 og 1975 – ved 19-årsalderen. Ved sesjon blir det gjennomført en rekke fysiske tester, som sier noe om hvor sprek du er og dermed om hvor mye og intenst du trener, samt at de måler høyde og vekt. Disse dataene koblet vi deretter med norsk MS-register og biobank, sier doktorgradsstipendiat Marianna Cortese ved Universitetet i Bergen (UiB).
Hun er førsteforfatter av studien «Body size and physical exercise, and the risk of multiple sclerosis».
Sammen med Kjell-Morten Myhr, Trond Riise og Kjetil Bjørnevik ved UiB har hun forsket på sammenhengen mellom overvekt i ung alder hos menn, og risiko for MS senere i livet. Det er tidligere vist at stor kroppsstørrelse og MS har en sammenheng for kvinner, men det har vært uklart om det samme gjelder for menn.
Signifikant høyere risiko
Gjennom Norsk MS-register og biobank identifiserte forskerne 1016 MS-pasienter, mens 19230 personer ble tilfeldig trukket fra kohorten som kontroller. Krysningen mellom de to databasene viste at høy Kroppsmasseindeks, det vil si en KMI på over 25, var assosiert med en statistisk signifikant økt MS-risiko senere i livet.
– Denne assosiasjonen var sterkere da vi utelukket menn som utviklet MS de ti første årene etter gjennomført sesjon, sier Cortese.
Hun forklarer at ved å utelukke menn som utviklet MS i løpet av de ti første årene etter sesjon, har forskerne forsikret seg om at de finner risikofaktorer, og ikke påvirkning av en sykdom som ikke har blitt diagnostisert ennå. Særlig primær progressiv MS kan muligens begynne lang tid før pasienten får nevrologiske problemer og oppdager sykdommen.
30 prosent lavere risiko
Forskerne undersøkte også sammenhengen mellom hvor godt trent mennene var ved sesjon, og risiko for MS senere i livet. Også her fant de en signifikant assosiasjon mellom kondisjon og risiko for å utvikle MS. De 687 MS-pasientene som hadde blitt målt med fysiske tester ved sesjon, hadde i gjennomsnitt lavere skår på kondisjonstesten enn kontrollgruppen.
– Også her foretok vi en ekstra analyse, hvor vi utelukket dem som fikk MS de ti første årene. Vi delte mennene inn i tre grupper etter hvor god fysisk skår de hadde, lav, middel og høy, og fant at de som hadde den høyeste fysiske skåren, hadde en signifikant lavere risiko for å utvikle MS på rundt 30 prosent, sier Cortese.
Objektive mål
Hun påpeker at kroppsstørrelsen påvirkes av hvor mye man trener, og derfor ble resultatene av den fysiske skåren kontrollert for KMI. Det påvirket likevel ikke resultatet.
– Et viktig poeng her er også at vi har objektive mål i vår studie. I mange tilfeller blir jo deltakerne i studien spurt om hvor mye de trener for eksempel. Her har den fysiske testskåren blitt målt.
Ettersom sammenheng mellom fysisk form og risiko for MS bare er undersøkt for menn, understreker forskerne at flere studier er nødvendig for å finne ut av om det samme gjelder for kvinner.
– Andre faktorer som kan påvirke kondisjonen, som for eksempel røyking, er det heller ikke justert for. Tidligere prospektive studier som har justert for ulike potensielle forvirrende faktorer, har likevel gjort funn som ligner på våre, sier Cortese.