Distriktskommunene taper turnus-konkurransen
Den nye turnusordningen som ble etablert høsten 2013, gjør at kommunene blir usynlige i utlysningsprosessen. Det kommer frem i en ny forskningsrapport fra NSDM.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
En ny rapport fra Nasjonalt senter for distriktsmedisin (NSDM) tar for seg den nye turnustjenesten for leger som ble etablert høsten 2013.
Rapporten, med navnet «Ny turnustjeneste for leger – En studie om implementering og samstyring», har hatt særlig oppmerksomhet rettet mot distriktskommuner og hvordan ordningen fungerer her.
I sykehusenes favør
I 2012 ble det besluttet at tildeling av turnusplass ble endret fra loddtrekning til et søknadsbasert system der turnusstillingene er lyst ut. Helseforetakene skal ha turnusleger i en stilling i 12 måneder, mens kommunehelsetjenesten skal ha turnuslegene i seks måneder.
Rapporten fra Nasjonalt senter for distriktsmedisin viser imidlertid at den nye ordningen går i favør av sykehusene og ikke kommunehelsetjenesten.
– Intensjonene er at ordningen skal samstyres av helseforetakene og kommunene. Det vi peker på er imidlertid at forutsetningene for å få til samstyringen ikke er særlig gode. Det defineres i liten grad felles mål. Helseforetakene og kommunene er i liten grad gjensidig avhengige av hverandre. I tillegg oppstår koordineringsutfordringer som ikke håndteres godt nok, sier Birgit Abelsen, forfatter av rapporten og forskningsleder ved NSDM.
Brukt lite ressurser
Abelsen påpeker at den svake koblingen mellom kommunene og helseforetakene gjør at kommunene i mange tilfeller blir usynlige for turnuslegene til langt ut i turnustjenesten.
I rapporten kommer det frem at det for kun drøyt halvparten av de utlyste turnusstillingen var tydelig hvilke kommuner stillingene i helseforetakene kunne bli koblet sammen med.
Rapporten peker også på at kommunene syns å ha engasjert seg lite for å gjøre seg attraktive for turnusleger. Kommunene har brukt lite eller ingen ressurser på samstyring med helseforetakene og motsatt.
– Man forutsetter at kommunene skal være på banen og at de skal engasjere seg i samstyringen. Men dette er et kollektivt ansvar som ikke synes å ha funnet sin form i de fylkene vi har undersøkt. Det er vanskelig for enkeltkommuner å ta dette ansvaret alene, og særlig utfordrende for de små distriktskommunen, sier Abelsen.
Etterlyser hjelp
Hun understreker at hvis systemet fungerer som det er påtenkt, vil kommunen få en turnuslege uten at de trenger å lyse ut stillingen selv.
– Det er når de selv må lyse ut stillingen som en reststilling, at de får problemer. I mange tilfeller får de søkere fra utlandet som ikke har gjennomført sykehusturnusen i Norge, og da blir det vanskelig for dem å vurdere om søkeren er kvalifisert. Her er det flere kommuner som etterlyser hjelp fra sentralt hold, sier Abelsen.