Vant millionkampen om å levere HPV-vaksine
Den anslåtte totalverdien av en avtale om å levere HPV-vaksine til det norske barnevaksinasjonsprogrammet er mellom 25 og 180 millioner kroner.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Helsemyndighetenes anbudskonkurranse for ny avtale om levering av HPV-vaksine til barnevaksinasjonsprogrammet, er vunnet av legemiddelselskapet GlaxoSmithKline.
Vant i fjor også
Dermed er det HPV-vaksinen Cervarix som blir det offentliges valg av vaksine de neste fire årene.
MSD deltok i konkurransen med Gardasil 9. Dette er en ny vaksine, som beskytter mot 9 kreftfremkallende HPV-typer. Vaksinen er en «etterfølger» av Gardasil, som beskytter mot fire HPV-typer.
- Begge HPV-vaksinene beskytter mot utvikling av forstadier til livmorhalskreft forårsaket av HPV-type 16 og 18, som er ansvarlig for mer enn 70 prosent av livmorhalskrefttilfellene.
- Cervarix har imidlertid vist god beskyttende effekt mot forstadier til livmorhalskreft uavhengig av type HPV, viser Folkehelseinstituttet til.
Cervarix ble også den foretrukne vaksinen i fjor, da helsemyndighetene valgte opphentingsvaksine.
Dette førte til reaksjoner fra blant andre Kreftforeningen, som da sterkt oppfordret helsemyndighetene om å merke seg beskyttelsen som Gardasil 9 gir.
Kreftforeningen viste til at den nye vaksinen som nå er på markedet, beskytter mot ytterligere fem kreftfremkallende HPV-typer, og det er denne effekten som Kreftforeningen ønsket at FHI skulle merke seg når de skulle avgjøre hvilken vaksine som skulle velges.
Kvalitet og pris
I en uttalelse fra Folkehelseinstituttet heter det at de har vurdert begge vaksinene som «svært gode vaksiner med hensyn til målsettingen som er å forebygge livmorhalskreft og forstadier til livmorhalskreft».
– I vurderingen har vaksinenes kvalitet blitt vektet med 70 prosent, og pris med 30 prosent, sier Britt Wolden, som er avdelingsdirektør ved vaksineavdelingen ved FHI, i en pressemelding.
– Cervarix fikk beste vurdering for begge hovedkriteriene kvalitet og pris, og har derfor vunnet anbudskonkurransen.
– I kriteriet kvalitet inngår vurdering av både effekt og sikkerhet. Vaksinen vil bli tatt i bruk fra høsten 2017, sier Wolden.
Fortsatt i det blå med HPV-vaksinering av gutter
Anbudet er gjennomført som et såkalt kjønnsnøytralt anbud, noe som innebærer at rammeavtalen også vil kunne omfatte vaksinering av gutter.
Men Helse- og omsorgsdepartementet har ennå ikke tatt stilling til om norske gutter skal tilbys vaksinen gjennom barnevaksinasjonsprogrammet.
I oktober sa helseministeren Bent Høie (H) til Dagens Medisin at han ønsker at guttene innlemmes i vaksineprogrammet, forutsatt at prisen blir lavere:
– Kravet om at det skal være en sammenheng mellom kostnad og effekt, må vi også stille til vaksiner, sier Høie.
– Kostnadene må samlet sett ned for at vi skal kunne rettferdiggjøre bruken av de pengene, sa Høie.
Om HOD beslutter å innføre vaksinen til gutter, så krever dette godkjenning i Stortinget.
Les også: Mener HPV-vaksinering av guttene kan starte «i morgen»