– Svært skuffende
Legepresident Marit Hermansen varsler rettssak mot Spekter.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
– Dette er svært skuffende, sier legepresident Marit Hermansen etter at det ble kjent at legene ikke vant frem med sine krav i Rikslønnsnemnda.
– Var det verdt å streike for dette resultatet?
– Som ansvarlig yrkesforening hadde vi ikke noe valg når arbeidsgiver endret praksis som de gjorde, sier Hermansen.
– Var resultatet overraskende?
– Man vet at nemnda er konservativ, og kjennelsen følger av det når man leser det bokstavelig. Men vi mener det nemnda nå har gjort er å åpne for omfattende endringer i arbeidstidsplanlegging i sykehus. Egentlig har nemnda gjort det motsatte av det som er tradisjonen, mener Hermansen.
Går til Arbeidsretten
Legeforeningen har tidligere argumentert for at nemnda ikke har kompetanse til å avgjøre denne saken.
– Vi mener at nemnda ikke kan påtvinge unntak fra arbeidsmiljøloven mot en parts vilje. Dette har ikke nemnda kompetanse til å avgjøre, det ligger til partene.
– Hva vil dere gjøre nå?
– Vi må forholde oss til kjennelsen og støtte våre tillitsvalgte der ute og se hvordan dette utvikler seg. Vi vil jobbe politisk og vurdere hvordan vi skal forfølge det rettslig.
– Stor frustrasjon
– Hvordan preger denne konflikten sykehushverdagen?
– Det er stor frustrasjon der ute. Akademikerne har gitt store fullmakter til arbeidsgiver, som det er stor usikkerhet rundt hvordan arbeidsgiver vil forvalte. Vi kan ikke være sikre på at våre medlemmer får forsvarlige arbeidstidsordninger. Leger har alltid jobbet mye og vist stor fleksibilitet.
Hun viser til at regjeringen i fjor satte ned et partssammensatt utvalg som skal vurdere arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Ett av temaene som er oppe, er spørsmålet om landsdekkende arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner kan avtale mer omfattende unntak enn det dagens lov åpner for. Dette for å utvikle lov- og vernebestemmelser som er bedre tilpasset de ulike sektorenes og bransjenes særegenheter.
– Som ansvarlig fagforening kan vi ikke anbefale oss selv eller andre å gå inn i slike avtaler hvis det er fritt frem for arbeidsgiver å endre forutsetningene underveis, og at vi aldri kommer oss ut av avtalen, sier Hermansen.