Legeforeningen: – Spekter bryter løfte om LIS-leger
Legeforeningen mener Spekter bryter hovedavtalen når leger i spesialisering (LIS) som ikke har fast stilling, ikke får gjennomført sin obligatoriske spesialiseringsperiode ved Oslo universitetssykehus. Spekter er ikke enig.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Oslo universitetssykehus har sendt ut informasjon til ledere og enkeltmedlemmer av Legeforeningen om såkalte gjennomstrømningsstillinger, altså en tjenesteperiode som LIS-leger må ha på et annet sted enn der de har sin faste stilling.
– Leger uten spesialisering uten fast stilling tas nå ut av gjennomstrømningslistene ved sykehuset, noe som får konsekvenser for disse legene i hele Helse Sør-Øst. Dette har skapt stor usikkerhet siden det ikke gis informasjon om hvordan videre ansettelsesforhold og spesialiseringsløp skal ivaretas, uttaler Legeforeningen.
– I tillegg til å bryte hovedavtalen, tar arbeidsgiver også Legeforeningen til inntekt for sitt syn. Men dette er hverken drøftet med oss sentralt eller lokalt. Det er uakseptabelt, uttaler legepresident Marit Hermansen på Legeforeningens nettsider.
Men arbeidsgiverforeningen Spekter er ikke enig i at hovedavtalen er brutt:
– Spekter er i dialog med Legeforeningen om denne saken, og foretrekker å løse den mellom partene og ikke i media, sier fagsjef Cathrine Hennig til Dagens Medisin.
– Vi hadde også foretrukket at Legeforeningen hadde avventet utspill om en sak som er under behandling mellom partene. Det hadde vært mer i tråd med Hovedavtalens forutsetninger, men vi tar til etterretning at Legeforeningen har valgt å gjøre det annerledes. Så langt kan vi for øvrig ikke se at OUS har brutt Hovedavtalen, slik Legeforeningen hevder på sin nettside, skriver Hennig i en epost.
– Enighet om å ivareta LIS
– I avtalen om faste stillinger ligger det en forutsetning om et fast ansettelsesforhold i bunnen for at man skal ha en midlertidig ansettelse i en gjennomstrømningsstilling. Men det er også enighet om å ivareta LIS som er i gammel ordning. Legeforeningen legger til grunn at det er enighet om at det er arbeidsgivers ansvar å tilrettelegge for et effektivt spesialiseringsløp for denne gruppen, heter det fra Legeforeningen.