– Det er litt science fiction
Med hologram-briller ser kirurgene en lever som svever i løse luften. Slik kan de lettere planlegge kreftoperasjoner.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
RIKSHOSPITALET: – Det er litt science fiction, sier Bjørn Edwin, kirurg ved Oslo universitetssykehus (OUS) Rikshospitalet. Med de høyteknologiske HoloLens-brillene på hodet kan han studere den gule kreftsvulsten i leveren som svever fremfor ham i rommet.
– Når man har en liten guttunge i seg, så er dette spennende. Det er fascinerende plutselig å se et organ i rommet som man kan vri og vende på, sier den erfarne kirurgen.
For den som iakttar ser kirurgens finger- og armbevegelser ut i løse luften tilfeldige ut, men i virkeligheten kan det være viktige forberedelser til en leverkreftoperasjon.
Entusiasme i fagmiljøet
Det er Oslo universitetssykehus som sammen med konsulentselskapet Sopra Steria og Microsoft står bak forskningsprosjektet på 3D-hologrammet av leveren. HoloLens er enkelt forklart en brille med skjermer i glassene og en kraftig datamaskin i brillestengene, i tillegg til et stort antall sensorer. Brillene lar brukeren se hologrammet blandet med virkeligheten, såkalt «mixed reality».
Dette er fascinerende for oss guttunger Bjørn Edwin, kirurg
Teknologene ved Intervensjonssenteret på OUS har siden tidlig på 2000-tallet arbeidet med å utvikle en virtuell 3D-modell av lever, blodårer og kreftsvulst for planlegging av kirurgiske inngrep. Da Sopra Steria ønsket å ta denne modellen videre inn i HoloLens-brillene, var ikke OUS-miljøet vanskelige å be.
– Det er veldig gøy at vi har kommet dit at det virkelig er nyttig for kirurgene. 3D-hologrammet av leveren er oppe og kjører, og man kan navigere rundt i den. Vi ser at kirurgene er entusiastiske for det vi presenterer, sier Ole Jakob Elle, som er leder for teknologisk forskning ved Intervensjonssenteret.
Forskerne kjenner ikke til noen andre som jobber med tilsvarende prosjekt, så trolig er kirurgene ved Rikshospitalet blant de første i verden til å teste ut akkurat dette.
Kan spare mer vev
Bjørn Edwin tror teknologien kan bidra til at han og kollegene lykkes enda bedre med vevssparende kirurgi.
TESTER NY TEKNOLOGI: – Dette er fascinerende for oss guttunger, sier kirurg Bjørn Edwin som sammen med teknolog Ole Jakob Elle tester ut hololens-brillene på Rikshospitalet. Foto: Lasse Moe
Foreløpig har de testet ut 3D-hologrammet som et planleggingsverktøy, men neste skritt vil være å ta brillene i bruk under selve operasjonen.
– Det neste vil være å få linjene hvor kirurgene skal kutte, inn i modellen. Vi ønsker en interaktiv modell hvor vi kan bruke en form for GPS for å måle posisjonen til instrumentene, slik at man se hvor kuttet havner i forhold til kreftsvulst og blodårer, sier Elle, som understreker at det ligger noen år frem i tid å kunne ta dette i bruk i operasjonsstua.
– Kommer mer
Sopra Steria var blant de første i Norge som fikk tilgang til HoloLens-brillene, som foreløpig ikke er tilgjengelig for salg i Europa. Selskapet var på hugget og fikk brillene tilsendt fra USA, og nå har de et utviklingsteam på Rikshospitalet. De tar ikke betalt, men ser på prosjektet som en langsiktig investering for å bygge kompetanse på teknologien.
– OUS hadde ferdig en 3D-modell som skrek etter å bli visualisert på en god måte, mens vi trengte et prosjekt for å etablere best-praksis, sier Gunnar Mørne, helsesektordirektør i Sopra Steria.
Han tror HoloLens-teknologien vil bli en viktig del av manges liv i årene fremover, både privat, i første omgang innen spillteknologi, men også profesjonelt. Prisen for brillene ligger i dag på 3000 dollar, nærmere 25.000 kroner, men Mørne tror prisen kan komme ned i 500 dollar om ikke så lenge.
Også Elle og Edwin tror holografi-teknologien kan brukes på mange flere områder, også innen helse.
– Det er særlig aktuelt inne hjerteproblematikk; behandling av hjerteventiler og medfødt hjertefeil hos barn. Jeg tror også det kommer innen kolonskopi og rekonstruktiv kirurgi, sier Elle.
Nylig ble Elle og forskerkollegene ved Intervensjonssenteret tildelt nesten 40 millioner kroner i EU-midler for å videreutvikle navigasjonssystem med nye teknologiske metoder sammen med flere europeiske samarbeidspartnere. Dette gjør at de kan fortsette arbeidet og gjøre modellene mer nøyaktige og brukervennlige for kirurgene.
Bjørn Edwin og Ole Jakob Elle har ingen oppgitte interessekonflikter