Slakter forslag om legemiddelfinansiering
Helseminister Bent Høie (H) vender tommelen ned for Legemiddelindustriens forslag om midlertidig finansiering av legemidler.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
OSLO/Radisson Plaza (Dagens Medisin): Legemiddelindustrien (LMI) har tatt til orde for systematisk bruk av midlertidig finansiering av legemidler og metoder som ligger i vurderingsløypa før de blir, eller ikke blir, besluttet tatt i bruk ved norske sykehus.
– Vil gi ulikhet
Det er Beslutningsforum som avgjør om en ny medisin kan tas i bruk i Norge, og før forumet har tatt sin beslutning, kan medisinen ikke brukes.
Derfor har LMI foreslått at det enkelte helseforetaket betaler prisen som legemiddelfirmaet setter, i denne fasen frem til avgjørelse, en såkalt "avtalebasert løsning" mellom myndighetene og leverandørene
– Dette kan umiddelbart høres ut som en tilforlatelig ide, sa helseminister Bent Høie (H) da han innledet under prioriteringskonferansen Helse i utvikling 2016 torsdag.
– Men - dagens måte gir trygghet for at når en ny medisin eller metode får ja, så tas den i bruk over alt. Det er ingen risiko for at det blir ulikt tilbud i landet, sa Høie, som også tidligere har avvist LMIs forslag om et medisinfond.
– Forslaget fra industrien innebærer at et legemiddel blir tatt i bruk for en stor andel av aktuelle pasienter, og man kan tenke seg hvor vanskelig det blir for Beslutningsforum å si nei da.
– Svekker forhandlingsmuligheten
Modellen svekker dessuten statens mulighet til å forhandle med industrien om urimelige priser, mener Høie:
– Da er konsekvensen at pengene brukes unødvendig på et område der man kunne brukt penger på annen behandling.
– Og pasienter som starter behandlingen før medisinen får nei i Beslutningsforum, får fortsette med den, mens de som kommer i behandling etter et nei, ikke vil få den.
– Forslaget bidrar ikke til rask tilgang til legemidler. Det bidrar ikke til pasientens helsetjeneste, fastslo Høie.
Rabatter med tilbakevirkende kraft
- Leverandøren forplikte seg til å tilbakebetale de rabattene som man etter hvert forhandler seg fram til, heter det i forslaget.
- Dermed kan helseforetakene ta legemidlene i bruk tidligere med visshet om at de vil få tilbakebetalt differansen mellom maksimalpris og avtalepris. Sier Beslutningsforum nei, vil leverandørene ha forpliktet seg til å betale en forhåndsdefinert rabattsats for de legemidlene som har blitt brukt mens Beslutningsforum behandlet saken, heter det i forslaget.