FRYKTER LANGVARIGE KONSEKVENSER: De akkumulerte konsekvensene med ett stort omfang av utsettelser av undersøkelser og konsultasjoner innebærer en overhengdende risiko for at tjenestetilbudet skal bli uforsvarlig en lengre periode også etter endt konflikt, ifølge Helsetilsyn-direktør Jan Fredrik Andresen. Foto: Helsetilsynet

– Fare for uforsvarlig tilbud i lang tid

Statens helsetilsyn mener etterslepet etter streiken er så stort at tjenestetilbudet vil kunne bli uforsvarlig i lang tid.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det kommer frem i rapporten som Statens helsetilsyn sendte Helse- og omsorgsdepartementet i går, like før arbeidsministeren valgte å stanse sykehusstreiken med tvungen lønnsnemd.

Les også: - Vi er svært skuffet

Siden 7. september har 628 ansatte ved 15 sykehus vært i streik. Totalt har streiken ført til 10.241 utsatte polikliniske konsultasjoner, 1463 utsatte operasjoner og 496 fristbrudd, ifølge Statens helsetilsyn.

Det var den akutte situasjonen på Nordlandssykehuset som gjorde at Helsetilsynet konkluderte med at det var fare for liv og helse, men rapporten gir også et samlet bilde på en stadig mer uoversiktlig situasjon ved helseforetakene.

Kronikerne hardest rammet
I streikeperioden har Helsetilsynet mottatt daglige rapporter og vurderinger fra fylkesmennene om fare for liv og helse. Helsetilsynet har spesielt merket seg utfordringer på fagområdene tverrfaglig spesialisert rehabilitering/nevrorehabilitering, nevrologi, revmatologi og ortopedi, samt øre, nese, hals og enkelte fagområder som noen steder gjennomfører undersøker for kreft.

«Rapportene viser at pasienter med kroniske lidelser er de som rammes mest. I tillegg kommer et stort antall utsatte billeddiagnostiske undersøkelser og dobbelgransking av billeddiagnostikk der det er tvil om diagnose», skriver Helsetilsynet i sin vurdering.

– Statens helsetilsyn finner at det store etterslepet som følger av streiken vil være svært krevende og ta lang tid å håndtere, skriver direktør Jan Fredrik Andresen i Helsetilsynet.

Vil kreve overtid og kveldsarbeid
Han viser til at de berørte fagområdene har begrenset kapasitet, både lokalt og nasjonalt. Flere steder er det heller ikke private tilbud som kan avhjelpe situasjonen.

«Samtlige berørte foretak rapporterer at det vil kreve ekstraordinære tiltak som kveldspoliklinikker og overtid for å håndtere situasjonen. Dette forutsetter da frivillighet både fra de medarbeiderne som har vært i konflikt og andre personellgrupper», påpeker tilsynet.

– Etter Statens helsetilsyns vurdering er sannsynligheten for at tjenestetilbudet ved flere foretak og avdelinger vil kunne bli uforsvarlig i lang tid etter avsluttet konflikt, stor, uttaler Andresen i brevet.  

Les også: Spekter-direktøren avviser lønnsnemnd-spekulasjoner

Slik ble sykehusene rammet av streiken, ifølge Helsetilsynets rapport datert 11. oktober:

* Finnmarkssykehuset HF er hardt belastet av konflikten. Det er særlig bekymring for enkeltpasienter på rehabiliteringsavdelingen, hvor situasjonen vurderes som alvorlig.

* Sykehuset Østfold har rapportert om økende problemer. Etter deres vurdering er andelen berørte pasienter nå så stort at de ikke lenger kan garanterte for langtidseffektene av streiken. Dette gjelder både forverring av eksisterende lidelser, men også muligheten for uforutsette hendelser.

* Akershus Universitetssykehus HF har også meldt at de ikke lenger kan stå inne for at de har oversikt over hvilke pasienter som burde ha vært innkalt. Det kan ikke utelukkes at pasienter som blir stående i lø lider helsetap.

* Sykehuset Vestfold har meldt om økende bekymring, og har store utfordringer med å holde oversikt, og dermed er det økt risiko for alvorlige hendelser.

* Stavanger Universitetssykehus HF melder at streiken gjør at de igjen vil komme i en situasjon der de sliter med forsvarlige ventetider på medisinske poliklinikker. De melder om at ventetiden på scopier vil bli mer enn doblet, hvilket innebærer fristbrudd og forsinkede kreftdiagnoser.

* Flere helseforetak rapporterer om stadig økende utfordringer med udekkede vakter for leger i spesialisering og overleger i bakvakt.

Powered by Labrador CMS