Nordlandssykehuset beordrer LIS-lege på jobb
Nordlandssykehuset har varslet at det er fare for liv og helse på grunn av streiken.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Det skriver NRK Nordland tirsdag formiddag.
Til Dagens Medisin sier seksjonsoverlege Hanne Winge Kvarenes ved medisinsk klinikk, ved Nordlandssykehuset i Bodø, at det er en vakt som starter i kveld på medisinsk avdeling, man mangler lege til.
Vil ikke søke dispensasjon
– Nordlandssykehuset sendte melding til fylkeslegen, fordi det ikke er dekning for en vakt som begynner nå i ettermiddag, på medisinsk avdeling.
Dermed er det fare for liv og helse, og videre kan det gå mot tvungen lønnsnemnd.
– Legene i medisinsk avdeling har stilt seg solidariske og melder seg ikke til de ledige vaktene. Det vesentlige her er at Nordlandsykehuset og Spekter hele tiden har sagt at de ikke ønsker å søke om dispensasjon. Det er problematisk, og det er synd, fordi det er en helt vanlig spilleregel i streik. Med å ikke ønske å søke om dispensasjon, så fratar de oss viktige rettigheter i arbeidslivet.
– Vi dro på kontoret til vår HR-sjef i morges med en ferdig utfylt dispensasjonssøknad. Vi ble tatt høflig i mot, men det ble altså ikke vist noen vilje til å skulle søke om dispensasjon, sier Kvarenes til Dagens Medisin.
Vil beordre lege på jobb
HR-direktøren ved Nordlandssykehuset, Liss Janne Eberg, bekrefter at legene kom med en ferdig utfylt søknad.
– Den behandler vi ikke fordi det er foretaksledelsen i samarbeid med medisinsk klinikk som vurderer forsvarlighet. Vi ønsker ikke å overlate den vurderingen til streikekomiteen, sier Eberg til Dagens Medisin.
– Vi har en vakant vakt som starter klokken 23 i kveld. Vi vil beordre en LIS-lege til å ta denne vakten. Dette har vi sendt informasjon om til streikekomiteen.
Ved en beordring er det moderforetaket Helse Nord som ber direktøren ved Nordlandssykehuset om å beordre, ifølge Eberg.
– Det er vurdert dithen at det er en LIS-lege som beordres. Vi vil selvsagt ikke beordre en lege hvis tilstedeværelse gjør at det blir brudd på arbeidsmiljøloven, det vil si at vi ikke beordrer en sliten lege.
– Hvis ingen sier seg villig til å ta vakten, hva skjer da?
– En lege kan ikke nekte en beordring, er svaret fra Eberg.
Fylkeslegen i Nordland har, ifølge VG, sendt varsel til Statens helsetilsyn. Dagens Medisin har foreløpig ikke lykkes i å få Statens helsetilsyns vurdering av saken.
Akademikerne tar ut ytterligere 54 medlemmer i streik fra torsdag.
- Tillitskrisen i sykehus forverres for hver dag som går. Dette ser de ansatte, arbeidstakerorganisasjonene, opinionen, media og stadig flere politikere. De eneste som ikke skjønner alvoret er sykehusdirektørene, sier Rune Frøyland, leder i Akademikerne helse.
De 54 medlemmene som tas ut torsdag, jobber ved Universitetssykehuset Nord-Norge (nytt), Finnmarkssykehuset, Helse Bergen, OUS, Helse Stavanger, Nordlandssykehuset og Helse Nord RHF. I tillegg går 2o nye medlemmer ut i streik i dag. I løpet av uken vil konflikten dermed omfatte 682 personer ved 16 sykehus.