Gir penger til ett protonsenter
Målet er at ett senter skal være klart innen 2022.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Dette strider dermed imot anbefalingen fra prosjektgruppen som gikk inn for protonsenter både i Oslo og Bergen.
Dermed ser det ut til at departementet har lyttet til kritikerne som mente det ikke var verdt pengene å satse på utbygging to steder.
«De regionale helseforetakene får i oppdrag å planlegge for ett senter innen 2022, og videre etappevis utbygging, avhengig av kapasitetsbehov og utvikling i behandlingsteknologi», skriver regjeringen i statsbudsjettet.
Det står ikke noe om hvor senteret skal ligge. I tilrådingen fra prosjektgruppen som har utredet utbyggingen, heter det at dersom departementet bestemmer seg for å starte med ett protonsenter, vil Radiumhospitalet i Oslo være det beste alternativet.
75 millioner
I dag finnes det ikke tilbud om protonbehandling i Norge og pasienter med stråleterapi behandles i stedet med fotonterapi, eller sendes til utlandet for å få protonbehandlingen der.
I statsbudsjettet for 2017 foreslår regjeringen et investeringstilskudd på 75 millioner kroner i 2017 til en preforprosjektfase. Utbyggingen av protonbehandling skal finansieres med 30 prosent tilskudd og 70 prosent statlig lån.
Det settes videre av 16,6 millioner kroner til utbygging av kompetanse og kunnskap om protonbehandling nasjonalt.
Dette er imidlertid bare starten. I konseptrapporten er det anslått at utbyggingsalternativet med ett senter, vil koste totalt 1,7 milliarder kroner. Dersom regjeringen hadde gått for det dyreste alternativet med to senter, ville utbyggingen kostet hele 2,9 milliarder kroner.
«Etablering av protonbehandling i Norge vil bidra til økt grad av helbredelse, redusere langtidsskader og bidra til at flere kan leve et normalt liv etter kreftsykdom. Dette vil ha særskilt stor betydning for barn og unge, som i større grad kan bli i stand til å fullføre skole og delta i arbeidslivet, og leve fullverdige liv», skriver regjeringen.
Omdiskutert
Protonbehandling er en type strålebehandling som er mer presis enn den konvensjonelle behandlingen. Ved at strålingen tilpasses bedre til kreftvevet blir det gitt mindre stråling til det friske omkringliggende vevet. Fordi behandlingen er mer skånsom er den spesielt godt egnet for barn og unge ved at de får mindre senvirkninger.
Protonbehandling i Norge har vært utredet siden 2010, og det har vært mye usikkerhet og diskusjoner omkring pasientunderlag og indikasjoner for behandlingen. Hovedspørsmålet er om helsegevinsten forsvarer merkostnadene ved behandlingen.
Sverige startet behandlingen ved ett senter i Uppsala i fjor, mens Danmark har et nasjonalt anlegg under bygging i Århus. England bygger to anlegg, mens Nederland har flere anlegg under planlegging og bygging.