Fare for kompetanseflukt

Vi risikerer en kompetanseflukt blant spesialister – fra det offentlige til det private helsemarkedet.

Publisert

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Innlegg: Shruti Sharma, foretakstillitsvalgt for Yngre Legers Forening, Møre og Romsdal

MANDAG 3. OKTOBER ble ytterligere to foretak tatt ut i streik. Det er ingenting som tyder på at man går mot enighet på noen punkt i konflikten mellom Spekter og Akademikerne. Det begynte med uenighet om planlegging av arbeidstid og vaktfritak for gravide i siste trimester. Nå har det blitt en kamp for Den norske modellen og et sunt trepartssamarbeid.

Streiken til Akademikerne har blitt et symbol på en stemme. Arbeidstakernes stemme.

HVERDAGEN, DET ER VI! Vi ønsker å ha en mulighet til å delta i utarbeidelsen av vår hverdag. For hvem er det som lever i vår hverdag? Jo, det er vi! Det er vi som vet hvordan vår hverdag med behandling av pasienter utarter seg. Ikke Spekter, ikke RHF-direktørene og heller ikke administrerende direktør i HF-ene.

Flere HF- og RHF-direktører har gitt Spekter beskjed om at det er uaktuelt å gi seg på arbeidstidsplanlegging. De ønsker ikke kollektive avtaler for legene.

RAMMENE. Hvordan kan jeg, hver dag når jeg skal på jobb, vite at arbeidsgiver ønsker meg vel? Jeg kommer til å ende opp med ikke å stole på at arbeidsgiver ønsker å ha, og har, gode og trygge rammer for meg når jeg skal yte mitt beste for andre.

Hvordan kan jeg jobbe et sted der det er en mangel på grunnleggende tillit mellom meg og arbeidsgiver? Disse tankene er nok ikke unike for meg.

KOMPETANSEFLUKT. Dersom arbeidsgiversiden ikke innser at dersom de ikke gir seg snart, vil man gå imot en fremtid der arbeidstaker ikke stoler på arbeidsgiver, og i verste fall hater arbeidsgiveren sin. Da vil det bli en kompetanseflukt blant spesialister – fra det offentlige til det private helsemarkedet.

Men hvem vet, kanskje det er dette Spekter vil?

Ingen oppgitte interessekonflikter

Powered by Labrador CMS