NY MEKLING: Onsdag møtes partene i sykehusstreiken til tvungen mekling på Riksmeklerens kontor. Foto: Lasse Moe

Ser vilje til å finne løsninger

– Det er overraskende lite åpen konflikt, sier arbeidslivsforsker Kristine Nergaard om den pågående streiken.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Kristine Nergaard, arbeidslivsforsker ved Fafo, følger med på sykehusstreiken. At streiken har vist seg langvarig, var som ventet. Hun er derimot positiv overrasket over stemningen.

– Det som er overraskende, gitt at det er en sykehusstreik, er at det er lite åpen konflikt om måten streiken håndteres på. Selv om partene står langt fra hverandre, virker det som om håndteringen av streiken går rolig og rimelig greit for seg, sier hun.

Les også: – Vi kan streike til jul

FORSKER: Kristine Nergaard ved Fafo. Foto: Fafo

Tror på enighet
Hun har tro på at partene fortsatt kan komme til enighet.

– Vi så et seriøst forsøk på å komme til enighet ved at partene møttes i forrige uke, det var ikke bare et spill for galleriet. Det er i seg selv positivt, selv om man ikke fikk det til i første omgang. Det viser at det er vilje til å finne løsninger.

Siden partene nylig møttes, har hun ikke så stor tro på at den tvungne meglingen hos Riksmekleren vil gi umiddelbare resultater.

– Jeg blir ikke forbauset om det tar lenger tid. Men det at man nylig var villig til å snakke sammen og bruke tid på å finne løsninger, tyder på at vi vil se flere forsøk på å diskutere alternativer, sier forskeren.

– Strategi for å unngå lønnsnemnd
Så langt har Akademikerne bare tatt ut 600 streikende av totalt 20.000 medlemmer.

– De har mye å gå på med så forsiktige uttak. Dette er helt klart en strategi for å unngå å bringe streiken inn for en lønnsnemd, sier forskeren.

Det er opp til myndighetene å vurdere om streiken utvikler seg slik at det er fare for liv og helse. Her vil arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie støtte seg på vurderinger fra Statens Helsetilsyn. Men myndighetene er normalt varsomme med å avgjøre om det bør innføres tvungen lønnsnemnd, påpeker Nergaard.

– Det må dokumenteres at det er fare for liv og helse. Per i dag er det ikke grunnlag for det med så beskjedne uttak, sier Nergaard.

Les våre nyeste debattinnlegg om streiken:
Spekter ønsker ikke gode leger
Spekter reiser seg ikke for gravide leger på bussen
Gi oss gleden tilbake!

Les lederen i Dagens Medisin om streiken: Tillitskrisen

Powered by Labrador CMS