Paul Martin Strand, administrerende direktør ved Nordlandssykehuset. Foto: Anne Grete Storvik

Direktøren: – Kan bety at vi ikke har nådd godt nok frem

Ledelsen ved Nordlandssykehuset sier de ikke kjenner seg igjen i «alle sider» av beskrivelsen de to legene gir.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Nordlandsykehuset svarer slik på kritikken de fikk fra legene ved sykehuset, etter at sykehuset leide et privat konsulentfirma som blant annet hadde i oppdrag å endre arbeidsplanene i klinikken.

 Via epost fra kommunikasjonssjef Randi Angelsen, svarer administrerende direktør ved Nordlandssykehuset, Paul Martin Strand følgende:

– Engasjementene er bistand til gjennomgang av organiseringen av enkelte pasientforløp og dernest har vi engasjert en lege for å støtte klinikksjef i det pågående omstillingsarbeidet.  Vi har ikke ønsket oss, og har heller ikke opplevd, et konsulentselskap som har arbeidet uten medvirkning fra berørte, svarer Strand, og videre:

- Kjenner oss ikke igjen
– Vi kjenner oss ikke igjen i alle sider av beskrivelsen til disse to ansatte. Dette kan bety at vi ikke har nådd godt nok fram med informasjon om hva, hvorfor og hvordan i det interne arbeidet i klinikken.  Her er sikkert læring som vi skal gå i dialog med våre tillitsvalgte om.  

 – Vi kan bekrefte at Nordlandssykehuset ønsker, i samarbeide med tillitsvalgte, å etablere arbeidsplaner som innarbeider kjente fravær og sesongmessige svingninger i aktivitet, som tar hensyn til behovet for leger tilstede på poliklinikk, operasjon og sengepost og med en jevnt fordelt arbeidsbelastning mellom våre tilgjengelige leger.  Det er for oss selvsagt at disse arbeidsplanene skal følge vernebestemmelsene og kollektivt skal drøftes mellom oss og de tillitsvalgte.  

 Vil ikke tariffeste metodikk
– Og ja, dette er noe annet enn arbeidsplaner som «skal settes opp og rullere etter et fast mønster basert på det antall leger som ordinært går i vaktsjiktet».  I årets forhandlinger ble det brudd da Akademikerne ikke fikk gjennomslag på nettopp denne formuleringen som nytt punkt i tariffavtalen.

 – Metodikken som Akademikerne ønsker for å lage arbeidsplan vil medføre endring i mange av de eksisterende legearbeidsplanene i foretaket, både for turnusleger, leger i spesialisering og overleger.  Vi ønsker ikke å tariffeste metodikken for hvordan arbeidsplaner skal lages, ulike avdelinger har ulike behov.  Aktivitetsstyrt arbeidsplan vil kunne bidra til at det ved fravær som f. eks overlegepermisjon, bedre kan tilrettelegges, også for den enkelte lege.   Aktivitetsstyrt arbeidsplan vil også jevnere fordele belastninger mellom leger som roterer mellom ulike avdelinger som f. eks turnusleger.    

– Vi mener at det ikke er metodikk for planlegging som skal verne våre leger mot for høy arbeidsbelastning - men derimot forsvarlighetskravene og vernebestemmelsene i tariffavtalen.   Også vi ønsker en utvikling hvor legers arbeidstidsregler normaliseres i forhold til arbeidsmiljøloven.

 Det opplyses videre fra Nordlandssykehuset at «PWC honoreres med kr 1600,- pr time. Oppdragets varighet er i utgangspunktet satt til 31.12.16, men kan avsluttes eller forlenges før/etter nevnte dato.»

PriceWaterhouseCoopers sier til Dagens Medisin at de ikke uttaler seg om kundeforhold, og viser til oppdragsgiver.

 Vi stilte følgende spørsmål til ledelsen ved Nordlandssykehuset:

Hvordan ser dere på at prosessen opplevdes så kaotisk som de ansatte beskriver?
Hva var mandatet som ble gitt til PwC?
I hvilken grad informerte dere om at PwC skulle komme?
Hvordan ser dere på at konsulentselskapet måtte ha mye hjelp hos de ansatte for å lage en plan som ikke fungerte?
Hvor mye koster PwC?
Hvor lenge skal PwC arbeide i medisinsk klinikk?

Powered by Labrador CMS