SLV: PD-1 hemmer for lungekreft er kostnadseffektiv
Kriterier for alvorlighet, dokumentert klinisk effekt og kostnadseffektivitet er oppfylt, ifølge de siste analysene til Legemiddelverket.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
De siste kostnadsanalysene til Statens legemiddelverk (SLV) på pembrolizumab (Keytruda) for ikke små-cellet lungekreft viser at kriteriene er oppfylt. Derfor anbefaler Legemiddelverket at behandlingen innføres i andrelinje for PD-L1 positive pasienter.
TV2 omtalte saken først.
«Når man tar hensyn til alvorlighetsgrad og usikkerhet i analysene, har Legemiddelverket vurdert at merkostnaden per vunnet QALY innebærer at Keytruda er i øvre sjikt av hva som kan regnes som kostnadseffektiv behandling for ikke-småcellet lungekreft i andre linje hos PD-L1 positive pasienter», heter det i analysen.
Etter årets LIS-anbud har SLV ferdigstilt nye kostnadseffektivitetsanalyser på bruk av pembrolizumab, for behandling av ikke-småcellet lungekreft i andre linje uavhengig av histologi, men avhengig av biomarkøruttrykk. Analysene omfatter både plateepitelkreft og adenokarsinom.
Godkjente ikke i vår
Behandlingen av de to indikasjonene innenfor ikke-småcellet lungekreft har to behandlingsalternativer med såkalt PD-1 hemmer. På grunn av at det andre alternativet (nivolumab) var priset høyt og at det fantes to, ønsket Beslutningsforum i vår å ta begge legemidlene ut på anbud.
– MSD har nå kommet med en mye bedre pris. Legemiddelet er fortsatt dyrt, men innenfor det som er kostnadseffektivt, sier seksjonssjef Kristin Svanqvist i Statens legemiddelverk til Dagens Medisin.
– Når du ser på effekter og kostnader så er prisen innenfor det som vanligvis godkjennes. Vi bør gjøre dette for å ikke gå glipp av helsegevinster, sier hun.
Hemmelig pris
Utover at legemiddelet er dyrt, så kan verken Svanqvist eller noen andre som kjenner prisen kommentere hva den er, fordi legemiddelprisen holdes hemmelig i LIS-anbudene.
En gjennomgang Dagens Medisin har gjort av Beslutningsforums tidligere vedtak, viser at de tidligere har vært villig til å godta priser med en QALY på rundt 700.000 kroner.
Dersom en tar utgangspunkt i at legemiddelet måtte oppnå en pris på rundt syv hundre tusen kroner per år (ICER) må MSD – selskapet som produserer legemiddelet – ha slått av om lag 40 prosent på legemiddelets maksimalpris, som var 1,106 millioner kroner per år.
– Bedre pris
SLV har nå oversendt sine analyser til Bestillerforum.
– Dersom medlemmene i Bestilleforum kvitterer ut at analysene som er gjort kan Beslutningsforum vurdere om lungekreftmedisinen skal tas i bruk på sitt neste møte, 26. september, opplyser Svanqvist.
Bare PD-L1 får
Svanqvist utdyper at pembrolizumab har en godkjent indikasjon for hele indikasjonen som omfattes av ikke småcellet lungekreft – dersom pasienten tester positivt på PD-L1 uttrykk ved en biopsi.
– Indikasjonen omfatter altså bare pasienter som har proteinet PD-L1 på kreftsvulsten, som er en markør på at behandlingen kan ha effekt, sier Svanqvist.
En slik markør vil altså kunne inkludere, eller utelukke en pasient, forklarer hun – og påpeker at dette også kan gjøres ved behandling med nivolumab (Opdivo). Men at påvist PD-L1 uttrykk ikke har vært et krav i diagnosesettingsprosessen for å indikere hvem som har effekt av nivolumab.
– På Keytruda har en sett at de som har over 50 prosent PD-L1 uttrykk får en bedre effekt av medikamentet, forklarer hun.
Andre linje
– Hva innebærer det at det er andrelinjepasienter som får medikamentet?
– Det betyr at lungekreftpasienter først får tilbud om cytostatika (cellegift) i førstelinje. Og da vil veldig mange få god effekt. Dersom de så skulle få en forverring, da kommer denne behandling inn, forklarer Svanqvist.
Om legemiddelet blir aktuelt i førstelinje får en først svar på når videre studier på medikamentet er ferdigstilt.
Makspris: 1 million
Av kostnadseffektivitetsanalysen går det frem av SLVs analyser at maksprisen for ett års behandling med pembrolizumab er 1,106 millioner kroner. Merkostnaden per vunnet leveår er maksimalt på 711.100 kroner.
Det totale kostnadsestimatet for helsevesenet om fem år dersom behandlingen hadde vært innført på makspris, hadde vært 500 millioner NOK årlig.
LIS-prisen som ligger til grunn for de nye kostnadsanalysene er hemmelig, men antakeligvis lavere enn maksprisen, da den rabaterte prisen antas å være i det øvre sjikt for hva som kan sies å være kostnadseffektiv behandling.
– Dere har gjort kostnadsanalysen av hva dette vil koste årlig. Blir dette dyrt for helsevesenet, med LIS-prisen?
– Ja det blir dyrt. Hvis det eksempelvis er 50 prosent rabatt på prisen så er det fortsatt 250 millioner årlig i et femårsperspektiv. Det er fortsatt dyrt og krevende for helsetjenesten. Så dette må Beslutningsforum svare på om de har råd til eller ikke. Det kan ikke vi svare på, sier hun.
Vant føflekkanbud
Nylig ble det gjort et LIS-anbud på onkologiske legemiddel, blant annet til malignt melanom (føflekkkreft). I dette anbudet vant MSD med samme legemiddel som hemmer PD-1 uttrykk fra kreftsvulsten, pembrolizumab.
Ifølge Beslutningsforums protokoll fra tidligere møter, er man ikke villig til prisdifferensiere på bakgrunn av medisinske indikasjoner hvis et preparat kan godkjennes for behandling av flere sykdommer. De forventer at det er samme pris for et legemiddel, dersom preparatets indikasjon kan utvides for å behandle flere sykdommer.
I kostnadsanalysen til SLV refereres det til dagens LIS-pris, når analysen oppsummerer at behandlingen er i det øvre sjiktet av hva som regnes for kostnadseffektiv behandling for ikke-småcellet lungekreft i andre linje.