HEMMELIGE PRISER: LIS har gått ut med anbefalinger på kreftmedisiner etter anbud, men prisene er ikke offentlige. Illustrasjonsfoto: Dagens Medisin Foto:

Dette er vinnerne i kreftanbudet

Fra 1. november skal pasienter som har føflekkreft med spredning settes på pembrolizumab fremfor nivolumab.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er klart etter at resultatet fra kreftanbudet til Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) ble presentert tidligere denne uken.

Hvert år arrangerer LIS anbud for flere legemiddelgrupper, hvor industrien inviteres til å gi pristilbud på sine legemidler. Blant medisinsk likeverdige legemidler blir medisinen med laveste pris anbefalt ved oppstart og skifte av legemiddel på alle norske sykehus.

Keytruda rimeligst
Det var to selskaper som konkurrerte om immunterapi til pasienter som har føflekkreft med spredning.

– Keytruda var rimeligst på anbudet på melanomindikasjonen på PD-1-hemmer, sier Asbjørn Mack, forhandlingsleder i LIS.

Det er legemiddelselskapet MSD som har patent på pembrolizumab (Keytruda). Sykehusene rådes nå til å sette alle nye pasienter på denne medisinen fremfor nivolumab (Opdivio), som produseres av BMS.

Hemmelige priser
Tidligere i år bestemte toppledelsen i Helseforetakenes innkjøpsservice (HINAS), som LIS er en del av, at disse anbudsprisene ikke lenger skal være offentlige. Derfor får ikke offentligheten vite hva disse legemidlene koster samfunnet, og heller ikke prisforskjellen mellom vinneren og taperne.

– Det kan vi ikke si noe om, sier Mack, som heller ikke kan anslå hvor mye sykehusene totalt kan spare.

På seminaret, som ble avholdt på Støtvig hotell på Rygge, ble medikamentene derfor bare rangert i en rekkefølge fra billigst til dyrest så lenge representanter fra legemiddelindustrien var til stede.

– Etter lunsj forlot industrien møtet, og spesialistgruppen hadde da en presentasjon hvor ansatte i helseforetakene som var til stede fikk se prisene, sier Mack.

Andre anbefalinger
I kategorien BRAF og MEK-hemmere var det to alternativer; mono- eller kombibehandling. Innenfor monobehandling vant vemurafenib (Zelboraf) over dabrafenib (Tafinflar).

– For kombibehandlingen var det Novartis sin kombinasjonsbehandling Tafinflar og Mekinst som var rimeligst, mens Roche sin variant med Zelboraf og Cotellic var dyrere, opplyser Mack.

Xtandi rimeligst
For indikasjonen prostatakreft med spredning kom enzalutamid (Xtandi) fra Astellas igjen billigst ut, og slo dermed abirateron (Zytiga) fra Janssen.  

Når det gjelder kreft med spredning til skjelett ble zoledronsyre anbefalt som førstevalg til forebygging, mens denosumab (Xgeva) fra Amgen som hovedregel ikke skal brukes.

Powered by Labrador CMS