Barnelege: – Vi har mistet oversikten
350 kronisk syke barn står i intern kø for å få komme til kontroll på barneavdelingen ved Oslo universitetssykehus. Barnelege Jarle Rugtveit slår alarm.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Ved barneavdelingen på Oslo universitetssykehus er det rundt 350 kronisk syke barn innen fagområdet mage-tarmsykdommer som står i intern kø for å få komme til kontroll.
Mange skulle ha blitt innkalt innen utløpet av september nå i år. Noen skulle vært innkalt i 2014 - og rundt 20 prosent skulle ha blitt innkalt i fjor. Men det er ingen ledige timer før 1. oktober i år.
– Har varslet ledelsen flere ganger
Barnelege Jarle Rugtveit sier han ikke lenger har samvittighet til å la være å rope varsko om underkapasiteten, som han forteller at han og kollegene flere ganger har varslet ledelsen om.
Barna som venter på kontrolltime har ulike tilstander, kronisk inflammatorisk tarmsykdom, pasienter med store spise- og ernæringsvansker og det er barn med komplisert mulitihandikap som ofte har store ernæringsmessige og mage-tarm problemer.
Hadde dette vært et privat forsikringsselskap, så hadde det vært et spørsmål om driften var rettsstridig Jarle Rugtveit, barnelege ved OUS
– I tillegg er det en god del tung psykosomatikk. Vi jobber nært med barne- og ungdomspsykiatrien, forteller Rugtveit.
– I skyggen av ventelistegarantiene
– Dette er pasienter som kommer i skyggen av ventelistegarantiene, og som havner enda lengre bak i køen etter at den nye forskriftsendringen kom i november i fjor, sier Rugtveit, og viser til endringen som gir pasientene rett til svar på om de har rett til helsehjelp eller ikke innen ti dager, mot tidligere 30 dager.
– Med den sparesituasjonen vi har vært i nå, så går dette altfor hardhendt ut over barna. Jeg får gråtende foreldre på telefonen, eller de kommer uoppfordret på besøk. Det er en vanskelig situasjon for en barnelege at jeg ikke kan gi hjelpen som er medisinsk forsvarlig og som de har krav på, etter loven om helsehjelp.
– Det er trist når foreldrene forteller at de opplever at dag blir til natt, fordi barnet ikke sover på grunn av plager.
Ber foreldre ringe ledelsen
– I det siste har jeg følt det nødvendig å si til disse foreldrene at de ikke bare må ringe meg, men at de først og fremst må ringe eller maile ledelsen, eller besøke dem.
Rugtveit startet som sykehuslege i 1997.
– Jeg er treogseksti år, og jeg hadde ikke trodd at jeg i denne grad skulle ha illusjoner å miste om dette systemet – som jo er et statlig system.
– Hadde dette vært et privat forsikringsselskap, så hadde det vært et spørsmål om driften var rettsstridig, sier han.
Rugtveit og kollegene har altså varslet om situasjonen flere ganger.
– Nå er vi i ferd med å miste oversikten. Vi er avhengige av at foreldrene er adekvate.
– Redd noe alvorlig skal skje
– Dette er noen av grunnene til at jeg nå opplever at jeg går på jobben - og er litt redd.
– Hva er du redd for?
– Jeg har redd for at noe alvorlig skal skje, fordi vi har mistet oversikten, også over dem vi skulle fulgt opp som vi ikke får fulgt opp. Det er en ubehagelig følelse.
Inntil nylig jobbet Rugtveit fire av fem dager i uken, to timer ekstra ut over den utvidede arbeidstiden sin.
– Men for å bevare vettet og helsa har jeg nå de siste ukene jobbet normalt opptil to dager i uka med avtalt arbeidstid. Jeg har sagt i møter med ledelsen, at jeg har en dårlig følelse.
– Det er et psykisk press og det er en brutal virkelighet for mange av barnefamiliene, sier Rugtveit.
OUS: – Har kapasitetsutfordringer
Anne Amdam, som er konstituert klinikkleder ved Barne- og ungdomsklinikken ved OUS skriver i en epost til Dagens Medisin at de sterkt beklager situasjonen.
– Det er riktig at vi har kapasitetsutfordringer innenfor særlig et par av fagområdene i barne- og ungdomsklinikken, deriblant gastroentereologi hvor Jarle Rugtveit har et medisinskfaglig ansvar.
Amdam viser videre til at klinikken gjennomfører gjennomganger av de enkelte fagområdene, såkalte audits, der det gis tilbakemeldinger på oppgavene som utføres.
– Og om det er pasienter vi behandler som bør behandles andre steder i helsevesenet, skriver hun.
SE HELE SVARET FRA OUS I EGEN SAK HER