Odd Nesse får immunterapi likevel
Ålesund sykehus har ombestemt seg, og tilbyr likevel nyrekreftpasienten såkalt unntaksmedisin. Det bestemte fagdirektør Odd Veddeng onsdag.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
- Det har vært klemmer og tårer i flere doser; først på jobb og så hjemme, sier Odd Nesse (46) etter at han onsdag fikk beskjed om at han likevel får prøve immunterapi ved Ålesund sykehus.
Den dyre kreftmedisinen nivolumab (Opdivo) er ikke vurdert av Beslutningsforum, og derfor bare tilgjengelig via en unntaksordning. Fagdirektøren ved Ålesund sykehus, Odd Veddeng, avslo først søknaden fra Nesse sin lege.
Starter behandling neste uke
Som Dagens Medisin tidligere har skrevet, vurderte Nesse å flytte til Ahus-området i håp om å få medisinen der. Nå kan Nesse avlyse både flytte- og skilsmisseplaner, og i stedet starte behandlingen i Ålesund allerede neste uke.
Les også: Ulik tilgang til unntaksmedisin
- Det var utilsiktet at det slo så ulikt ut i landet, og jeg opplever at viljen til å ordne opp har vært stor, sier Nesse.
Les også: - Det drøyest jeg har lest på lenge
Revurderte
Fagdirektørene i Helse Midt har diskutert saken på nytt etter at Dagens Medisin omtalte saken. Da Dagens Medisin snakket med fagdirektøren i Ålesund tidligere, vektla han at Odd Nesse ikke skilte seg nok fra pasientgruppen for øvrig, slik regelverket krever.
- Jeg var unøyaktig sist da jeg vektla dette med at han ikke var unik nok. Det ble for unyansert, og det har vi revurdert, innrømmer Veddeng.
- Hvorfor har dere ombestemt dere?
- Nå er det gitt markedsføringstillatelse, og dermed er det formell anledning til å gi unntak, noe det ikke var første gangen. Da det kom på plass, var det naturlig å revurdere. De regionale fagdirektørene har i dag behandlet spørsmålet om unntak for nivolumab på gruppenivå. Da det ble klart at det ikke ble innvilget, var det naturlig å gjøre unntak på individnivå, sier Veddeng.
- Ikke instruert
Tidligere har både lederen av Bestillerforum og helseminister Bent Høie uttalt seg om saken. Veddeng avviser at han har blitt instruert fra overordnede om å omgjøre vedtaket.
- Jeg har all mulig sympati for denne pasienten, men vi må følge reglene også. Vi trenger fortsatt klarere kriterier for å gjøre unntak, sier Veddeng.