– Det drøyeste jeg har lest på lenge
Kjersti Toppe (Sp) reagerer sterkt på at en kreftpasient ser seg nødt til å flytte for å få tilgang til medisin som gis i andre helseregioner. Hun ber helseministeren rydde opp.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
– Dette er helt urimelig. Poenget med Beslutningsforum er å skape likeverdig tilbud på tvers av helseregioner. Dette må også gjelde tilgangen til medisin gjennom unntakssystemet. Unntakssystemet må være uavhengig av helseregion, og i stedet være vurdert opp mot den enkelte pasienten, sier Kjersti Toppe (Sp), Helse og omsorgskomiteens 1. nestleder.
Dagens Medisin kunne i går fortelle om nyrekreftpasient Odd Nesse (46) som fikk avslag på kostbar immunterapi ved Ålesund sykehus. Årsaken er at Beslutningsforum ikke har vurdert om medisinen skal brukes ved norske sykehus. I mellomtiden er medisinen bare tilgjengelig via en unntaksordning, og praksis viser at dette håndteres ulikt fra sykehus til sykehus.
Nå vurderer Nesse å ta ut skilsmisse og flytte fra kone og barn i håp om å få medisinen ved Ahus.
– Adresse skal ikke avgjøre
– Dette er tydeligvis en pasient som man faglig sett er enig om er kandidat til en slik utprøving. Han må selvsagt t slippe å få ta ut separasjon, dette er det drøyeste jeg har lest på lenge, sier Toppe.
Stortingspolitikeren, som også er lege, ber de fire regionale fagdirektørene om å snakke sammen for å sikre lik praksis.
– Det kan ikke være adresse som avgjør om samme pasient får tilbud om et slikt medikament, eller ikke, sier Toppe, som varsler at hun i et skriftlig spørsmål kommer til å be helseminister Bent Høie om å sikre lik tilgang til disse legemidlene.
– Han kan ikke forsvare et slikt system, sier Toppe som mener Høies uttalelser i Dagens Medisin er «oppsiktsvekkende».
– Veldig leit
Også Kristin Ørmen Johnsen (H), medlem i Helse- og omsorgskomiteen, reagerer på situasjonen Odd Nesse (46) fra Ulsteinvik er i.
– Det er veldig leit. Hele poenget med Beslutningsforum er å behandle pasienter likt i Norge. Samtidig skal det være mulighet for å utvise skjønn. Jeg håper det vil foretas en ny vurdering i denne saken, der «second opinion» fra et annet helseforetak bør være med i grunnlaget for vurderingen ved Ålesund sykehus, sier Ørmen Johnsen.
Ap: Gjør inntrykk
Ingvild Kjerkol sitter i Helse- og omsorgskomiteen for Arbeiderpartiet på Stortinget.
– Det gjør alltid inntrykk å se enkeltskjebner sine møter med systemet. Vi politikere kan ikke kommentere om akkurat denne vurderingen som er gjort her er riktig eller ikke, men vi er opptatt av et rettferdig system, uavhengig av hvor man bor. Fagfolkene som er satt til å forvalte systemet, må passe på det, sier Kjerkol, som samtidig understreker at dette ikke er enkelt ettersom hver pasient er forskjellig.
Ap-politikeren sier dette er et bilde på utfordringer vi kommer til å møte oftere i fremtiden, og at beslutningssystemet må evalueres løpende.
– Det blir mer persontilpasset medisin og vurderinger knyttet til den enkelte pasient som er vanskelig overførbare til andre. Vi må videreutvikle de beslutningssystemene vi har etablert for å prøve å utligne forskjellene, som oppleves brutale for den enkelte.