Slik svarer regjeringen på turnus-kritikken fra Legeforeningen
– Vi ikke kan tilpasse antallet stillinger til antallet leger som til enhver tid ønsker og søker på disse stillingene, sier statssekretær (H).
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Dagens Medisin kunne tidligere denne uken melde at Legeforeningen ber Helse- og omsorgsdepartementet om å opprette 150 nye turnusstillinger.
Foreningen har pekt på at det er et gap mellom behovet for ferdigutdannede leger og antallet turnusleger som ansettes årlig, og har tatt til orde for at antallet turnusplasser oppjusteres i takt med budsjettene til de regionale helseforetakene.
– Behovet i tjenesten avgjør
På spørsmål om hvorfor regjeringen ikke har opprettet flere turnusstillinger, svarer statssekretær Anne Grethe Erlandsen (H) i HOD som følger:
– Det er viktig at antallet turnusstillinger dimensjoneres ut i fra tjenestenes behov. Helse- og omsorgsdepartementet ga i 2013 Helsedirektoratet i oppdrag å vurdere behovet for å øke antallet stillinger. Tilrådningen som ble gjort i samarbeid med tjenestene, var å ikke øke antallet stillinger. I tillegg fikk direktoratet innspill om at tjenestene ikke hadde kapasitet til å opprette flere stillinger på det tidspunktet.
– Legeforeningen ber om 150 flere stillinger. Er det aktuelt å opprette nye turnusplasser i denne størrelsesordenen?
– Det er tjenestenes behov som må være førende for antallet turnusstillinger. Vi vil be Helsedirektoratet gjøre en ny vurdering av spørsmålet. På bakgrunn av dette vil departementet vurdere å justere antallet stillinger, sier Erlandsen.
– Forstår frustrasjonen
I sin henvendelse til departementet beskriver Legeforeningen det som «samfunnsøkonomisk ulønnsomt og faglig uakseptabelt å la unge nyutdannede leger bli stående uten turnusplass».
– Jeg forstår at det kan være frustrerende for nyutdannede leger ikke å få turnusstilling, og dermed ikke kunne starte på sin spesialistutdanning, sier Erlandsen:
– Medisinstudiet er populært, og antallet som velger å studere medisin i utlandet fortsetter å øke. Vi ser også at Norge er et attraktivt arbeidsmarked for utenlandske leger. Dette gjør at det er stor etterspørsel etter tilgjengelige turnusstillinger. Turnusstillinger krever ressurser og stiller krav til at det er tilstrekkelig med veilederkompetanse i tjenestene. Det innebærer at vi ikke kan tilpasse antallet stillinger til antallet leger som til enhver tid ønsker og søker på disse stillingene.
Utdanning i alle akuttsykehus
Legeforeningen peker dessuten på at turnustjenesten i flere tilfeller gjennomføres på sykehus uten akuttkirurgi, noe foreningen anser å være i strid med målbeskrivelsen for tjenesten.
– Hvordan vil departementet følge opp dette problemet?
– Utdanningen for leger i spesialisering er under endring. Vi ser på hele ordningen, og det vil utarbeides nye læringsmål for LIS 1, som tilsvarer dagens turnustjeneste. Måler er at alle akuttsykehus skal kunne brukes i utdanning av legespesialister, sier statssekretæren.