Nei til nivolumab – vil utlyse anbud for PD1-hemmere
Beslutningsforum sier foreløpig nei til det immunterapeutiske legemiddelet nivolumab. – Vi vil ta legemiddelet ut på anbud, i konkurranse med pembrolizumab.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
GARDERMOEN: Beslutningsforum sa i dag føreløpig nei, til bruk av PD1-hemmeren nivolumab (Opdivo) for behandling av ikke små-cellet lungekreft (NSCLC-kreft) av typen plateepitelkarsinom.
– Vi har besluttet at vi ikke kan godkjenne medikamentet, fordi dette er så kostbart at det vil fortrenge annen behandling. Imidlertid vil vi gjerne ha det. Derfor har vi bestemt at vi skal ut på anbud, sier Lars Vorland, leder for Beslutningsforum og administrerende direktør i Helse Nord HF.
Ifølge lederen fikk Beslutningsforum et nytt tilbud fra legemiddelprodusenten av nivolumab, Bristol-Myers Squibb (BMS) på fredag, men tilbudet var ikke lavt nok.
– Det er synd at vi ikke fikk godkjent legemiddelet i dag. Det er lite medikamentell behandling som hjelper lungekreftpasienter med langtkommen sykdom, sier Vorland.
Skal på anbud
Han forteller at Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) skal utlyse anbudskonkurransen, mellom PD1-hemmeren nivolumab og den andre PD1-hemmeren, pembrolizumab (Keytruda).
Begge legemiddelene har vist resultater for behandling av lungekreft. Men foreløpig er bare PD1-hemmeren nivolumab godkjent for behandling av lungekreft, mens pembrolizumab, som foreløpig har godkjenning for behandling av malignt melanom, venter på godkjenning for behandling av lungekreft.
Vorland håper at de får gjennomført anbudskonkurransen i løpet av andre kvartal, i år.
Stor spenning
Det har vært knyttet stor spenning til Beslutningsforums avgjørelse, om nivolumab kan brukes mot lungekreft, etter at legemiddelet ble godkjent for behandling av malignt melanom og har vist lovende resultater for behandling av lungekreft.
Beslutningsforum består av de fire direktørene i de regionale helseforetakene, og avgjør om sykehusene kan ta i bruk kostbare legemidler.
– Ikke kostnadseffektiv
Tidligere i år metodevurderte Statens legemiddelverk (SLV) behandlingen med legemiddelet av ikke små-cellet lungekreft (NSCLC-kreft) av typen plateepitelkarsinom som ikke kostnadseffektiv.
Ifølge metoderapporten var median overall survival i studier med nivolumab på 9,2 måneder, sammenlignet med 6 måneder på standardbehandling for kreftformen, som er cellegiften docetaksel.
Offentlig QALY: 1,4 millioner
Metodevurderingen til SLV ble gjort på bakgrunn av maksimalprisen til nivolumab og den hemmelige LIS-prisen. Denne prisen er fremforhandlet av Legemiddelinnkjøpsssamarbeid (LIS) med legemiddelprodusenten Bristol-Myers Squibb (BMS).
Legemiddelverkets analyse fikk en kostnad per kvalitetsjusterte leveår på 1,4 millioner (QALY) i behandling av plateepitelkarsinom, dersom en tar utgangspunkt i maksprisen på nivolumab.
– Kostnaden per kvalitetsjusterte leveår blir noe lavere på grunn av konfidensiell pris på nivolumab fremforhandlet av Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS), men kostnaden blir fortsatt for høy. Dette kommer av at det først og fremst er legemiddelprisen som påvirker resultatet i denne kostnadsanalysen, uttalte Kristin Helen Svanqvist i SLV til Dagens Medisin, om metodeevalueringen.
Gode resultater
En studie som kom i fjor konkluderte med at nivolumab, som er en PD1-hemmer, brukt som andrelinjebehandling forlenget den totale overlevelsen – sammenlignet med når pasientene fikk cellegiften docetaxel.
Resultatene førte til at de amerikanske legemiddelmyndighetene FDA godkjente den første immunterapibehandlingen i mars 2015 – tre måneder foran skjema.
Omtrent 2600 nye tilfeller av lungekreft blir diagnostisert hvert år i Norge. Av disse blir 80 prosent klassifisert som ikke-småcellet (NSCLC).