– Mye uavklart rundt vaksinering av 180.000 kvinner
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Smittevernlegene, som organiserer kommuneleger i flere av landets kommuner, reagerer på at det planlagte HPV-vaksinasjon-tilbudet til kvinner født 1991-1996, er uavklart på flere punkter.
– Må snarest få vite opplegget
Fra 2016 får alle kvinner under 26 år tilbud om HPV-vaksine gratis. De som var eldre enn 12 år i 2009, da vaksinen ble innlemmet i barnevaksinasjonsprogrammet, skal også få vaksinen.
– Dersom det er meningen at kommunehelsetjenesten skal ha en rolle i denne vaksinasjonskampanjen, må vi snarest få vite opplegget slik at vi kan starte vår planlegging, uttaler Preben Aavitsland, leder for Smittevernlegene.
I et brev til Folkehelseinstituttet ber smittevernlegene om avklaring på hvordan det hele skal foregå- de spør blant annet om hvordan kommunene eller fastlegene skal betales for jobben, og om ansvaret for vaksineringen skal overlates til kommunene.
Videre spør de om vaksinasjonstilbudet bli definert som en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet. Dette har betydning for kommunenes ansvar og for forsikringsdekning.
– Dersom tilbudet ikke blir definert som del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet, hvordan vil tilbudet bli forankret juridisk? Dette har betydning for kommunenes ansvar og for forsikringsdekning, viser Smittevernlegene til.
"Enormt apparat"
– Det er et enormt apparat som skal til for å få vaksinert inntil 180 000 kvinner tre ganger hver, uttaler Aavitsland.
Dette kan utgjøre 540.000 kontakter med helsetjenesten.
Folkehelseinstituttet: – Veldig enige
Britt Wolden, avdelingsdirektør ved vaksineavdelingen ved FHI, sier til Dagens Medisin at de er veldig enige i hvilke problemstillinger som må avklares før gjennomføring.
– Vi er i gang med arbeidet og har foreløpig ingen endelige svar men vi tenker slik som Smittevernlegene, sier Wolden, som sier FHI selvsagt skal svare på brevet.