TID: - Det har ikke vært mye tid å hente for oss, sier leder av Beslutningsforum, Lars Vorland om prosessen før avgjørelse om bruk av de første PD1-hemmerne som er godkjent i Norge. Arkivfoto: Vidar Sandnes Foto:

Har utsatt avgjørelse om kreftmedisiner

Vurderingen om bruk av to PD1-hemmere for pasienter med føflekkreft, blir likevel ikke tatt opp på Beslutningsforum sitt møte i dag, mandag.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

Det er uheldig at det blir utsatt, men jeg har forståelse for at dette er vanskelig. Det har store økonomiske implikasjoner for de regionale helseforetakene. Stein Sundstrøm, leder av Norsk onkologisk forening

I forrige uke bekreftet Asbjørn Mack i Legemiddelinnkjøpssamarbeid (LIS) at prisforhandlingene var i havn for de to kreftmedisinene Keytruda (pembrolizumab) og Opdivo (nivolumab) med indikasjon malignt melanom (føflekkreft).
Legemidlene er foreløpig de eneste PD1-hemmerne, nye immunterapeutiske legemidler, som er godkjent i Norge og vil bli de første som er oppe til vurdering i Bestillerforum og Beslutningsforum.
Etter at prisen var klar, ble ifølge Legemiddelverket de to metoderapportene oversendt til Bestillerforum 3. november.
Trenger mer tid
Leder av Beslutningsforum, Lars Vorland, bekrefter at behandlingen av de to PD-1-hemmerne er utsatt.
- Kunnskapssenterets rapport om legemidler til behandling av føflekkreft, ble overlevert Bestillerforum samme dag som de hadde sitt møte, nå fredag. For å kunne ta stilling til de to metoderapportene fra Legemiddelverket, måtte fagdirektørene først gjennomgå Kunnskapssenterets rapport som oppsummerer forskningen på disse legemidlene. Derfor er behandlingen i Bestillerforum utsatt, sier Vorland til Dagens Medisin.
Rapport på syv legemidler
Det var Bestillerforum som, gjennom Nasjonalt system for innføring av nye metoder i spesialisthelsetjenesten, bestilte kunnskapsoppsummeringen fra Kunnskapssenteret i fjor.
Rapporten omfatter syv legemidler ved inoperabel føflekkreft eller malignt melanom med spredning, og to av disse er nivolumab og pembrolizumab.

Ekstraordinære møter
Vorland forteller at Bestillerforum skal gi sin vurdering av de to PD1-hemmerne i et ekstraordinært møte 23. november. På sitt møte i ettermiddag, skal Beslutningsforum avgjøre om de også skal sette opp et ekstraordinært møte neste uke.
- Da må det være tydelig hva de fire fagdirektørene har kommet frem til, så det blir en enkel sak for oss i Beslutningsforum å ta stilling til, sier Vorland.
- Betyr det at det er Bestillerforum som i stor grad tar vurderingene som ligger til grunn for Beslutningsforums konklusjoner?
- Ja, definitivt. Den største jobben med å vurdere metoderapportene ligger på Bestillerforum. Alle fagdirektørene skal gi sin anbefaling til sin administrerende direktør. Deretter er det Beslutningsforum som tar avgjørelse på om vi vil følge anbefalingen, svarer Vorland.
- Hva kunne Bestillerforum eller Beslutningsforum ha gjort for at ikke behandlingen skulle bli forsinket?
- Det har ikke vært mye tid å hente for oss. Rapporten fra Kunnskapssenteret har vært et stort arbeid. Vi hadde hørt at kunnskapsoppsummeringen kanskje ikke kom før over nyttår, så vi er glade for at den nå er ferdig, sier Vorland.
Del av beslutningsgrunnlaget
Leder av Seksjon for legemidler og helseøkonomi i Kunnskapssenteret, Marianne Klemp, opplyser at Kunnskapssenteret overleverte sin rapport til Bestillerforum tirsdag 10. november.
Hun sier at rapporten er levert ut fra opprinnelig plan, hvor Bestillerforum nå skal kvittere ut rapporten og oversende til Beslutningsforum.
- Hadde dere en frist?
- Nei, vi har ikke hatt noen frist utover de 8-12 månedene som er avtalt tid, og vi oversendte vår rapport da den var ferdig, svarer Klemp og tilføyer:
– Det har ikke vært snakk om at rapporten vår og de to PD1-hemmerne skulle opp i møte i Beslutningsforum i dag. Det har, siden vi fikk oppdraget, være klart at vår rapport skulle være en del av beslutningsgrunnlaget sammen med Legemiddelverkets metoderapporter. Nå skal Bestillerforum lese kunnskapsoppsummeringen vår og gi oss tilbakemelding i løpet av uken, sier Klemp.
- Hva kan du si om konklusjonen i rapporten?
- Jeg vil vente med å si noe til vi publiserer rapporten vår 20. november, svarer Klemp.
- Når fikk dere oppdraget fra Bestillerforum?
- Bestillingen ble vedtatt 20. oktober i fjor, og vi har 12 måneder på oss til å levere ferdig rapport. Av de syv legemidlene som inngår, har ett av dem ennå ikke fått markedsføringstillatelse, så vi er tidlig ute, sier Klemp.
Kan skape presedens
Leder av Norsk onkologisk forening, Stein Sundstrøm, synes det er synd at beslutningen blir utsatt.
– Det er uheldig at det blir utsatt, men jeg har forståelse for at dette er vanskelig. Det har store økonomiske implikasjoner for de regionale helseforetakene, sier Sundstrøm.
Han legger til at en positiv avgjørelse for melanom også vil kunne skape presedens for andre diagnoser, for eksempel lungekreft, hvor pasientpopulasjonen er mye større enn ved føflekkreft.
Ønsker annen modell
– Nå er det jo også kommer fase-III-studier for nyrekreft, og et ja til bruk av PD-1-hemmere vil medføre store utgifter for budsjettrammen. Jeg mener man seriøst burde komme opp med en annen finansieringsmodell enn at innvilgelse av Beslutningsforum tilsier at de må finne plass innen sine rammer. Det vil utvilsomt medføre at økonomiansvarlige legger mest vekt på budsjett og mindre eller neglisjerer medisinsk faglige. Det gjør at vi systematisk vil få sen tilgang på nye medikamenter, mener Sundstrøm.

Powered by Labrador CMS