Utvikler nytt stoff mot antibiotikaresistens
Professor Pål Rongved ved Universitetet i Oslo har lovende resultater med et stoff som virker på antibiotikaresistente bakterier.
Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Stadig flere bakterier blir resistente mot antibiotika.
Professor Pål Rongved ved Universitetet i Oslo og hans kolleger jobber med å forske fram nye legemidler som kan brukes ved antibiotikaresistens.
Ødelegger sinkbalansen
Betalaktam-antibiotika, som penicillin, har i økende grad blitt ineffektive. Dette er fordi enzymer i bakteriene – betalaktamaser – ødelegger den antimikrobielle aktiviteten til antibiotikaene.
Rongveds forskningsgruppe har laget et molekyl, en såkalt sink-kelator, som kan binde metallet sink selektivt og ødelegge sinkbalansen i bakteriene.
Det fører til at en undergruppe av betalaktamaser – metallobetalaktamaser – som er avhengige av sink, ikke lenger klarer å ødelegge virkningen av antibiotikumet, ifølge en pressemelding fra UiO.
Forsterker antibiotikumet
Tester forskerne har utført i laboratoriet har vist at når sink-kelatoren gis sammen med et antibiotikum, virker den forsterkende på antibiotikumet. Dermed får antibiotikumet effekt på bakterier som er resistente mot antibiotikumet alene.
De har også testet denne sink-kelatoren på humane celler for å sjekke at den ikke har skadelig virkning på våre egne celler. Resultatene er lovende, og nå er planen å gå videre med dyreforsøk.
Millionstøtte fra flere hold
Rongved har fått økonomisk støtte fra flere hold. Norges forskningsråd har gitt 7,3 millioner kroner i støtte gjennom sitt program BIOTEK2021 som er Norges store satsing på bioteknologi. I tillegg har Novo pre-seed grants i Danmark støttet prosjektet med 2,5 millioner danske kroner.
Han er også invitert med inn i et stort europeisk prosjekt som ledes fra Uppsala og har i den sammenheng startet samtaler med legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline.
Samarbeid
I Norge samarbeider Rongved med blant andre forsker Ørjan Samuelsen ved Kompetansesenter for påvising av antibiotikaresistens (K-res) ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) i Tromsø.
Det er en økende oppmerksomhet rundt antibiotikaresistens. Før sommeren kom regjeringen med en ny strategi mot antibiotikaresistens, og WHO planlegger den første World Antibiotic Awareness Week i november.