KREVER PLAN: Bjørnar Allgot, generalsekretær i Diabetesforbundet, krever en nasjonal diabetesplan. Foto: Per Corneliussen

– Helsemyndighetene kan ikke sitte og se på dette

– Nyreavdelingene fylles opp av pasienter med diabetes type 2, sier Diabetesforbundets Bjørnar Allgot.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.

OSLO/DIAKONHJEMMET SYKEHUS: Det er på Dagens Medisins fagseminar om diabetes DM Arena tirsdag ettermiddag, at generalsekretæren i Diabetesforbundet, Bjørnar Allgot, kommer med krav om en nasjonal diabetesplan.

– Nyreavdelingene fylles opp
– Sykdommens omfang, alvorligheten, komplikasjonene og ikke minst helseøkonomien krever at vi nå gjør de riktige tingene, sier Allgot til Dagens Medisin.

– Det skjer gode ting på feltet, som retningslinjer og lignende. Men man kan ikke sitte å se på den enorme veksten i diabetes type 2.

– Nyreavdelingene fylles opp av pasienter, og helsemyndighetene kan ikke sitte å se på dette.

– I dag har vi så mye kunnskap, slik at vi kan unngå og utsette mange av komplikasjonene. 70 til 80 prosent av det som brukes på diabetes brukes på komplikasjoner; det er når folk legges på sykehus at pengene renner ut, sier Allgot.

Han viser til at det for tredve år siden var pasientene med diabetes type 1 som ble lagt inn på nyreavdelingene, men at man nå ser pasienter med type 2 her.

Må få ned dødeligheten
– Forebygging er selvsagt bra, men vi må få ned dødeligheten,  og gjøre noe med dem som har sykdommen. Vi trenger en offensiv plan som setter trykket på de riktige tingene.

– Det aller viktigste nå er å få intensivert behandlingen og opplæring av pasientene. Diabetes handler mye om egenbehandling, folk må gjøre mye selv. Så vi må satse på læring.

– Det er ikke et stort arbeid å lage planen med all den kunnskapen vi nå har, sier han.
Den forrige diabetesplanen gikk ut i 2011.

Powered by Labrador CMS